Kupres Portal [Arhiva]

CCI: Poražavajući rezultati rada Vlade i Skupštine HBŽ

22.09.2010 08:35, 507 pregleda

Centar civilnih inicijativa jučer je u livanjskom hotelu “Dinara” održao konferenciju za novinare na kojoj su prezentirani rezultati rada Vlade i Skupštine HBŽ-a za razdoblje 2006. - 2010. Glasnogovornica CCI-ja Majda Behrem-Stojanov je tom prigodom kazala kako se rad Vlade HBŽ-a sa svakom godinom njezinog mandata sve više udaljavao od problema koje su građani BiH u mnoštvu navrata isticali i podcrtavali, te postavljali pred novoizabrane vlasti kao najprioritetnije.

Poražavajući rezultati rada Vlade

“Čak ni činjenica da je HBŽ jedna od najnerazvijenijih županija u FBiH, nije potaknula Vladu da aktivnije radi na rješavanju ključnih problema građana u ovoj županiji. Vlada HBŽ-a je ostvarila poražavajuće rezultate tijekom svog mandata, svega 3 posto usvojenih mjera na sjednicama Vlade čine zakoni, a samo 3,4 posto čine mjere koje mogu na sustavan način doprinijeti rješenju problema građana iz oblasti zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i drugog”, kazala je Behrem-Stojanov. Ivana Ćavar, koja prati rad Vlade i Skupštine HBŽ-a, iznijela je podatke o životnom standardu i zaposlenosti prema kojima je potrošačka košarica u kolovozu 2010. bila 1600 maraka, što znači da je narasla u protekle četiri godine za čak 300 maraka, dok su plaće rasle tek za 200 maraka.

“Prosječan broj zaposlenih u HBŽ-u na kraju 2009. je bio za 649 osoba manji u odnosu na kraj 2006., što je izravna posljedica svjetske ekonomske krize, ali i općenito lošeg stanja u gospodarstvu u HBŽ-u. No, kuriozitet je da se upravo ministar gospodarstva, Vlatko Zrilić (SNSD), koji nije realizirao niti jednu aktivnost iz Programa rada u protekle tri godine (2008., 2009., i 2010.), ponovno kandidira za Skupštinu Kantona 10 u 2010.”, kazala je Ćavar.

Ćavar je istaknula da zdravstvo u HBŽ-u još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Više od jedne trećine stanovnika nema zdravstveno osiguranje, vrlo je veliki nedostatak stručnog kadra, posebno liječnika, a HBŽ je jedan od rijetkih županija u kojoj se dječji dodatak ne isplaćuje. Ćavar je istaknula da je pozitivno što HBŽ po ukupnom zaduženju, unutarnji i vanjski dug, spada među županije s najmanjim ukupnim zaduženjem od 2,4 milijuna maraka, a dobila je i pozitivnu ocjenu financijskog poslovanja od Ureda za reviziju institucija u FBiH. 14 mjeseci bez sjednice Skupštine “Kada ju pitanju rad Skupštine, u mandatnom razdoblju održano je 36 sjednica, na kojima su zastupnici efektivno radili 21 osmosatni radni dan, postavili 257 zastupničkih pitanja, odnosno 7 pitanja po sjednici, pokrenuli su svega 14 inicijativa, te se ukupno javili za riječ 1121 puta ili prosječno 45 puta po zastupniku. Čak 14 mjeseci nije održana niti jedna sjednica Skupštine. Zastupnici u Skupštini HBŽ-a tijekom svoga mandata niti jednom nisu pokrenuli donošenje nekog zakona. A za sve to su zastupnici tijekom svog mandata zaradili oko 1,72 milijuna maraka”, kazala je Ćavar. Apsolutni prvak nerada Ivan Tabak

Ćavar je istaknula zastupnike koji su se za riječ javili manje od 10 puta, i to Slobodan - Srbo Rodić - 9 puta, Ivan Krstanović – 7 puta, Slobodan – Baca Živlak - 6 puta, Jelena Knez-Perić – 3 puta, te apsolutni prvak nerada Ivan Tabak, koji se niti jednom nije javio za riječ na sjednicama Skupštine tijekom svoga mandata.

“Zanimljivo je, također, da su se svi ovi zastupnici, osim Slobodana-Srbe Rodića, ponovno kandidirali za Skupštinu HBŽ-a na izborima u 2010.”, kazala je Ćavar.

/ Dnevni list

Vrh stranice