Kupres Portal [Arhiva]

Altocumulusi nad Kupresom

12.10.2010 11:16, 397 pregleda

Danas su Kuprešaci svjedočili zanimljivom meteorološkom fenomenu. Naime, cijelo kupreško nebo zaposjeli su zanimljivi i pomalo neobični valjkasti oblaci složeni u pravilnoj strukturi. Surfajući malo po internetu pronašao sam da je riječ o Altocumulusima, oblacima koji svoj životni vijek borave na visinama i do 5 kilometara.

Naime, Altocumulusi nam se javljaju kao bijela i/ili siva krpa, pokrivač ili sloj oblaka općenito s vlastitom sjenom, sastavljen od pločica, zaokruženih masa, valjaka itd., koji su katkad djelomično vlaknasti ili rasplinuti, a mogu biti i spojeni. Prividna širina većine pravilno poredanih malih elemenata obično je od 1°-5° (veći od jednog, a manji od tri prsta ispružene ruke).

Altocumulusi su gotovo uvijek sastavljeni od vodenih kapljica, osim za vrijeme niskih temperatura kada se razvijaju kristali leda. Najčešće se javljaju u grupama koje se sastoje od spojenih ili razdvojenih elemenata. Ponekad ovi sastavni elementi imaju oblik uzdužnih, gotovo paralelnih valjaka između koji se jasno vidi čisto nebo. Često se grupe Altocumulusa zapažaju istovremeno na dva različita nivoa. Prozirnost Altocumulusa je promjenjiva. U većini slučajeva položaj Sunca može se odrediti kroz veći dio oblaka, iako je on sam uvijek osjenčan.

Kod Altocumulusa se često javljaju optičke pojave vijenac i irizacija. Altocumulus se često formiraju zbog dizanja velikog sloja zraka, ili uslijed turbulencije i konvekcije srednjih oblaka. Također mogu nastati zbog debljanja Cirrocumulusa, dijeljenja Stratocumulusa, pretvorbe Altostratusa i Nimbostratusa, širenja Cumulusa i Cumulonimbusa, te lokalnog orografskog dizanja jednog sloja zraka. Daje oborinu virgu, podnica se nalazi na visini od 2.5 do 5 kilometara.

/ Meteo-Info

Vrh stranice