Kupres Portal [Arhiva]

Premijer Plenković razgovarao s predsjednicima Vlada županija

05.04.2017 11:44, 458 pregleda

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković u sklopu svog dvodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak se 3. ožujka susreo s predsjednicima vlada županija s hrvatskom većinom.

Predsjednici Vlada Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke, Posavske i Hercegovačko-neretvanske županije: Draško Dalić, Zdenko Ćosić, Marijan Klaić i Nevenko Herceg i predstavnik županije Središnja Bosna, Nikola Grubešić zahvalili su premijeru Plenkoviću te su izrazili zadovoljstvo što najodgovorniji dužnosnici RH u sklopu posjeta BiH razgovaraju i sa županijskim predstavnicima.

Tijekom sastanka razgovaralo se o trenutnom stanju u četiri županije, te o prioritetima županija pri čemu je naglašena potreba nastavka suradnje i pomoći Republike Hrvatske. Također je istaknuto uvjerenje da će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati put europskom putu BiH.

Govoreći o gospodarskom razvoju i suradnji, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić istaknuo je nekoliko značajnih projekata za županiju te naglasio potrebu prekategorizacije graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj kako za razvoj gospodarstva tako i za razvoj turizma Hercegbosanske županije i Splitsko – dalmatinske županije.

Predsjednik Vlade istaknuo je dobru prekograničnu suradnju uz želju za njen nastavak, kao i potrebu za osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi napravilo analizu i dalo realan prijedlog glede visine naknada od HEP-a općinama Livno i Tomislavgrad za korištenje voda s područja Hercegbosanske županije.

Isto tako predsjednik Vlade istakao je potrebu međusobne suradnje na realizaciji energetskih projekata posebice u korištenju hidropotencijala za proizvodnju energije i uređenje kraških polja s jedne i druge strane granice kako bi se njima regulirao vodni režim i omogućila proizvodnja hrane.

Također naglašena je potreba otvaranja konzulata RH u Livnu prilikom čega je premijer Plenković obećao da će se na prostoru Hercegbosanske županije otvoriti diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske.

Vlada HBŽ

Vrh stranice