Kupres Portal [Arhiva]

Predstavljen "Master plan razvoja turizma za područje Kupresa"

27.04.2009 13:51, 432 pregleda

U zgradi općine Kupres, u dvorani za sastanke s početkom u 10:30 sati predstavljen je "Master plan razvoja turizma za područje Kupresa". Nakon predstavljanja ovoga plana uslijedila je javna rasprava.

Tijekom rasprave bilo je različitih primjedbi i sugestija koje će biti unesene u konačan prijedlog koji bi trebao biti dovršen za petnaest dana. Naručitelj ovoga master plana je federalno Ministarstvo turizma i okoliša koje i financijski stoji iza ovog projekta.

Strategija razvoja turizma na području općine Kupres,između ostalog, odnosi se na očuvanje i sprječavanje devastacije okoliša, zatim na izgradnju prirodnih, obnovljivih izvora energije s naglaskom na vjetroelektrane. Posebno je istaknuto kako bi se trebao formirati Ured turističke zajednice na razini općine Kupres. Strategija obuhvaća i ulaganje u marketing i stvaranje branda kao i potpunu prilagodbu zakonske regulative europskim standardima.

Projekcija strategije razvoja je napravljena do 2020 god., a ukoliko bi se poštovala ova strategija turistička sezona bi trajala 120 dana. U jednom danu bi na Kupresu zajedno s domaćim stanovništvom boravilo 15 000 ljudi od toga 7 000 turista i preko 900 uposlenih.

Tijekom turističke sezone koristile bi se sve etnološke, vjerske i kulturološke znamenitosti koje Kupres ima.Poseban naglasak stavljen je na ljubaznost i ponašanje ljudi, naime trebalo bi zadržati gostoljubivost naroda ovoga kraja.

Ovo je prva prezentacija strategije razvoja turizma za područje općine Kupres, a u tijeku je izrada strategija za još šest općina na području Federacije BiH.

Kupreški radio

Vrh stranice