Kupres Portal [Arhiva]

Požar izmakao kontroli, mještanima potrebna pomoć

21.07.2015 11:51, 859 pregleda

U jednom trenutku situacija se činila vrlo kritičnom, vatra je došla na samo koji metar od porodičnih kuća u Koritima, a zahvatio je stare napuštene kamene kuće, među kojima i kuću pokojnog bračnog para Mate i Mande Vulić. Inače, ta je kuća poznata po tome što se koristila za snimanje poznatog hrvatskog filma “Konjanik”.

U Upravi civilne zaštite HBŽ-a navode kako se požar od sinoć kreće prema selima Luke i Obljaj, pa postoji bojazan kako će ugroziti porodične kuće i velike površine usjeva žita na Pašića polju.

Također postoji bojazan da se požar proširi prema šumskim područjima, te stoga djelatnici Šumarije... Bosansko Grahovo krče šumske staze kako bi se spriječilo eventualno širenje požara i olakšalo njegovo gašenje.

Iz Uprave civilne zaštite ističu da će danas zatražiti pomoć Oružanih snaga, i to u ljudstvu, a tražit će i da se u gašenje uključi i helikopter.

Požar na području Bosanskog Grahova gasi pedesetak ljudi, a osim nedovoljnog ljudstva, problem predstavlja i to što Bosansko Grahovo nema vatrogasnu jedinicu, a i cisterne vode dovlače se iz susjednih općina.

Vrh stranice