Kupres Portal [Arhiva]

Umjetnik Ilija Skočibušić i Stolarija Kraljevići izrađuju liturgijsko posuđe, oltar i ambon za papin pohod BiH

02.04.2015 21:00, 776 pregleda

Duvnjaci su ovih dana dobili zadatak izraditi oltar, ambon, kalež, procesijski križ, pliticu i svijećnjake u povodu pohoda pape Franje 6. lipnja Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ovu lijepu vijest za portal tomislavcity danas  je potvrdio naš akademski kipar Ilija Skočibušić.

Kako doznaje portal Tomislavcity.com, župnik župe Šikara kraj Tuzle, fra Marko Lovrić došao je na ideju da se za prigodu papinoga posjeta BiH izradi liturgijsko posuđe iz kojeg će papa slaviti svetu misu, te da to bude dar papi njegove župe, što je kardinal Vrhbosanske nadbiskupije mons. Vinko Puljić s oduševljenjem prihvatio. Za autora je izabran duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić. Ujedno, ovome našem umjetniku povjereno je da za tu prigodu likovno osmisli izgled oltara i ambona,  a i izradit će ih i papi darovati duvanjska stolarska radnja Stolarija Kraljevići.

- Počašćen sam ovom ponudom. To je povijesni događaj, jer tko zna kada će papa ponovno doći u BiH, znamo koliko on oduševljava cijeli svijet, priznaje Ilija i upoznaje nas s motivima  liturgijskoga posuđa, oltara i ambona koji će predstaviti Crkvu u BiH u povodu papina dolaska našoj zemlji. Piše Tomislavcity.com.

Zamisao je bila da se kroz to sažme Crkva danas i njezina povijest. Cilj je da kalež objedini sve četiri biskupije, četiri temelja Katoličke Crkve u BiH. Jedan svijećnjak će predstavljati franjevaštvo u Hercegovini, a drugi svijećnjak temelje franjevaštva u Bosni. Kroz to želimo naglasiti ulogu franjevaca kroz povijest na prostoru Bosne i Hercegovine. Procesijski križ će imati simboliku Uskrsnuća. 

S jedne strane bit će Gospa kao naša zagovornica, a s druge strane prorok Ilija kao zaštitnik Bosne i Hercegovine. Idejno rješenje otlara i ambona zamišljeno je kao kompozicija više stećaka koji simboliziraju našu povijest i našu prošlost. Svi ti motivi usuglašeni su i prihvaćeni u dogovoru s glavnim liturgičarem za papin pohod BiH, don Tomom Kneževićem i župnikom župe Šikara fra Markom Lovrićem, kaže Ilija. Oko izbora tema veznih uz Hercegovinu prethodno sam se savjetovao s hercegovačkim franjevcima fra Milanom Lončarom i fra Mladenom Rozićem.

www.tomislavcity.com

Vrh stranice