Kupres Portal [Arhiva]

Održan tečaj priprave za sakramentalni brak za područje župa bugojanskoga dekanata

09.03.2015 19:52, 996 pregleda

U organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije, u dvorani župnog ureda župe Srca Marijina, 7. ožujka održan je jednodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak na kojem je sudjelovalo 52 sudionika iz Bugojanskog dekanata. Moderator cijelog susreta je bio mons. Bosiljko Rajić, biskupski vikar za pastoral.

Uputivši uvodnu riječ i pozdravivši prisutne, mons. Rajić je prepustio riječ prof. dr. sc. Šimi Maršiću, ravnatelju NCM-a i profesor na KBF-u, koji je predstavio teme: „Temelj kršćanskog braka; Izvor i razvoj ljubavi; Vrijeme zaruka: dijalog.“ Nakon toga uslijedilo je kratko predavanje prof. dr. Ljiljane Andrić, spec. neuropsihijatrice, „Psihologija bračnog para; Motivi izbora bračnog druga.“ Prof. dr. Andrić je govorila što je sve potrebno za sretan, plodan i zadovoljan brak, te ostavila svima na razmišljanje: „Kako ostati zaljubljen i poslije vjenčanja?“

Prvi dio je završen slavljenjem Svete mise u crkvi Srca Marijina. Misno slavlje je predslavio mons. Marko Tomić, dekan bugojanskog dekanata nakon čega je uslijedio ručak.

Drugi dio predavanja je započela prof. dr. sc. Zorica Maros, profesorica moralne teologije na KBF-u. Tema je bila: „Kršćanski brak kao zajednica ljubavi i odgovornosti.“ Nakon toga je mons. Tomić govorio o kanonskom pogledu na brak i o samom sakramentu ženidbe. Na samom kraju tečaja svim sudionicima su podijeljene potvrde o sudjelovanju na tečaju.

kta/s.m.

Vrh stranice