Kupres Portal [Arhiva]

Odbrojavanje je počelo: U ponoć se gasi analogni TV signal

07.09.2010 08:11, 672 pregleda

Zadnjim minutama 7. rujna, u 23:59h prestat će s radom analogni odašiljači u digitalnoj regiji D8, koja obuhvaća područje Splitsko-dalmatinske, manjeg dijela Dubrovačko-neretvanske županije i veći dio Herceg-Bosne.

Završni je to čin višegodišnjeg procesa prilagodbe sustava emitiranja TV signala s kojim je Republika Hrvatska postala jedna od prvih zemalja u regiji koja potpuno prelazi na digitalni sustav emitiranja zemaljskog TV signala.

Program hrvatskih nacionalnih TV emitera tako će se od sutra emitirati isključivo digitalnim putem i to na dva kanala, 33 (570 MHz - MUX A) i 55 (770 MHz - MUX B), a neke će lokalne televizije još neko kraće razdoblje emitirati starim analognim TV odašiljačima i koje će do kraja godine također prijeći na DTV.

Svi Vi koji do sada niste nabavili potrebnu opremu za prijem DVB-T signala od ponoći ćete ostati bez prijema signala HR TV programa.

Što se tiče potrebne opreme, u većem dijelu Kupreške visoravni dovoljno je samo nabaviti DVB-T prijemnik, a u slučaju lošijeg prijema signala preporučeno je korištenje Iskrine P47-N TRIPLEX antene.

Zanimljivo, dok Republika Hrvatska provodi zadnje korake u potpunoj digitalizaciji RTV sustava, u Bosni i Hercegovini se digitalizacija tek spominje. Nedavno je donesena odluka kojom će RAK (Regulatorna agencija za komunikacije) raspodijeliti 6.1 milijun konvertibilnih maraka, međutim, njena provedba je zapela na nedorečenoj zakonskoj regulativi pa će konačnu riječ morati dati Parlamentarna skupština BiH, i parlamenti entiteta. Do kada će se sve to razvući, ostaje pitanje!?

Unatoč tome, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH procijenilo je da će prelazak na DTV u BiH koštati približno 60 milijuna konvertibilnih maraka, a unatoč kompliciranoj zakonskoj problematici, Ministar prometa i komunikacija Rudo Vidović, zajamčio je da će se potpuni prelazak bosanskohercegovačkog RTV sustava dogoditi najkasnije do 01. prosinca 2011. godine.

Vrh stranice