Kupres Portal [Arhiva]

Unaprijeđenje zaštite i pružanja pomoći žrtvama obiteljskog nasilja

10.09.2010 11:48, 307 pregleda

Nakon višegodišnjeg zalaganja na području promicanja zaštite žrtava nasilja u obitelji, Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini jučer je u Livnu u hotelu “Park” upriličila svečano potpisivanje “Protokola o suradnji u slučajevima nasilja u obitelji za područje Hercegbosanske županije”. Riječ je o dokumentu kojega je pripremila radna skupina sastavljena od predstavnika relevantnih institucija u HBŽ-u, uključujući predstavnike resornog ministarstava, općinskih centara za socijalni rad, nevladinih udruga i policije, a uz podršku Misije OESS-a u BiH. Sustavna zaštita žrtve Prema riječima pravne savjetnice pri Misiji OESS-a Ureda u Mostaru Nele Sefić, cilj protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji za područje HBŽ-a je osiguranje uvjeta za potpun i cjelovit rad nadležnih tijela, a radi unapređenja zaštite i pružanja pomoći žrtvi nasilja u obitelji, kao i promijeni vrijednosnog sustava u cilju nenasilnog rješavanja sukoba i dosljednoj primjeni važećeg zakonodavstva, kao i uvažavanja ravnopravnosti spolova. “Naše najznačajnije zapažanje, kada smo počeli pratiti kategoriju predmeta nasilje u obitelji, bilo je nepostojanje sustavnog i umreženog bavljenja ovim predmetom, nego se pristupalo na jedan parcijalni i segmentiran način, što je, naravno, umanjivalo učinkovitost zaštite i dovodilo do ponovnog ugrožavanja žrtve. Upravo je zato ovaj protokol značajan jer su svi akteri koji su surađivali na izradi ovoga dokumenta ispravno i blagovremeno prepoznali da je jedina ispravna reakcija na ovu problematiku nasilja u obitelji zajednički i koordinirani pristup. Stoga Protokol jasno uređuje procedure postupanja i uloge različitih nadležnih tijela, kad, tko, u kojem trenutku i na koji način pruža adekvatnu pomoć i zaštitu”, kazala je Sefić. Rijetki ovakvi protokoli Sefić je dodala da ovakvih protokola nemamo puno u BiH, te je posebno istaknula da je na ispravan i blagovremen način Hercegbosanska županija prepoznala kako je potrebna reakcija društva na ovaj problem. “Mislimo da će i iskustvo koje su sudionici iz Hercegbosanske županije stekli prilikom izrade ovoga dokumenta koristiti u drugim sličnim inicijativama diljem BiH”, kazala je Sefić. Protokol o suradnji u slučajevima nasilja u obitelji za područje Hercegbosanske županije potpisali su predstavnici Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, Ministarstva unutarnjih poslova, nevladinih udruga, kao i predstavnici općinskih vlasti i centara za socijalni rad. Pivić: Žrtve su uglavnom žene, u manjoj mjeri djeca

Prema riječima ravnatelja policije MUP-a HBŽ-a Rafaela Pivića, tijekom proteklih osam mjeseci ove godine evidentirano je 49 prijava koje se odnose na problematiku nasilja u obitelji, od čega je u 19 slučajeva policija podnijela izvješće o počinjenom kaznenom djelu nadležnom tužiteljstvu.

“Ako usporedimo podatke u proteklih osam mjeseci s podacima za cijelu prošlu godinu, kada smo imali 54 prijave i kad smo podnijeli 24 izvješća o počinjenju kaznenog djela, vidljivo je da su za osam mjeseci podaci približni prošloj godini. Vjerujem da će do kraja ove godine broj evidentiranih slučajeva nasilja u obitelji biti znatno veći u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Pivić. Pivić je dodao da su žrtve uglavnom žene, u manjoj mjeri djeca, a ove godine evidentiran je i jedan slučaj nasilja žene nad mužem.

Dnenvi list

Vrh stranice