Kupres Portal [Arhiva]

Da su danas izbori HDZ 1990 bi pobijedio u HBŽ

03.05.2010 13:13, 354 pregleda

Dnevni list je u deset gradova Federacije proveo veliko istraživanje na pitanje “Da su danas izbori, za koga biste glasovali?”. Istraživanje je provedeno u svih deset županija, odnosno u Sarajevskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zeničkoj, Tuzlanskoj, Bosansko-podrinjskoj, Hercegbosanskoj, Zapadno-hercegovačkoj, Srednjobosanskoj, Posavskoj, i Unsko-sanskoj županiji, na 1000 anketiranih građana koji su izabrani slučajnim uzorkom. Istraživanje je provedeno telefonski i za potrebe novine, odnosno čitatelja. Istu anketu Dnevni list je proveo i u siječnju i ako se rezultati usporede, vidi se da je došlo do određenih promjena na političkoj sceni u Federaciji, a posebno kod hrvatskog biračkog tijela.

Rezultati ankete pokazuju kako je hrvatska politička scena podijeljena u dva bloka – s jedne strane su simpatizeri HDZ-a BiH i Dragana Čovića, a s druge strane su HDZ 1990. i HSP BiH. Raspoloženje anketiranih birača je takvo da u područjima s hrvatskom većinom drugi blok ima prednost. Prilikom našeg prošlog istraživanja u siječnju ova dva bloka bila su gotovo izjednačena, a prednost koju trenutačno ima blok Ljubić - Jurišić mogu zahvaliti prije svega razočarenju dijela Čovićevih glasača, koji su se nakon dogovora o koaliciji Čović – Dodik svrstali na drugu stranu. Predizborni sporazum HDZ-a BiH s Dodikom doživljavaju kao okretanje Srbima i Beogradu te kao izdaju hrvatskih nacionalnih interesa. Ovakvo raspoloženje posebno je prisutno u Zapadno-hercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji gdje HDZ 1900. i HSP imaju veću prednost, ali u Hercegovačko-neretvanskoj gdje je biračko tijelo gotovo podjednako podijeljeno.

Da su danas opći izbori u BiH, pobjedu u HBŽ-u odnijela bi koalicija HDZ-a 1990. i HSP-a, koja ima značajnu potporu anketiranih građana ove županije. Jedan od razloga za potporu ovim strankama, a ne HDZ-u BiH, jest i predizborni sporazum HDZ-a BiH sa SNSD-om Milorada Dodika. Anketirani su stava kako stranke trebaju povesti više računa o jednakopravnosti i konstitutivnosti Hrvata. Osim toga, oni naglašavaju kako bi se svi trebali ponajviše okrenuti gospodarskom razvoju. HDZ BiH 24%HDZ 1990. 32,6%HSP 16,4%SDA 7,9%SBiH 1,3%SDP 1,3%NSRZB 14,3%SBB BiH 0% Neopredijeljeni 2,2%

/ Dnevni list

Vrh stranice