Kupres Portal [Arhiva]

Alarmantni rezultati ankete provedene među srednjoškolcima: U Kupresu droga najdostupnija?!

17.11.2009 13:04, 373 pregleda

Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije proveo je anketu o navikama srednjoškolca na području Hercegbosanske županije. Anketom je bilo obuhvaćeno 1314 učenika ili 91,44% od 1437 srednjoškolca koliko ih ukupno ima na području Hercegbosanske županije.

Istraživanje po pitanju pušenja, broj onih koji su se izjasnili da svakodnevno puše najmanje deset cigareta, pokazalo je da je pušenje među srednjoškolcima najizraženije u Glamoču, 43,94%, Livnu 41,98% i u Tomislavgradu 40,94%, a najmanje u Kupresu 21,16% ispitanika. Broj onih koji su se izjasnili da konzumiraju sve tri vrste alkohola najveći je u opet u općini Glamoč 63,22%, Tomislavgradu 57,17% i Kupresu 50%, a najmanji u Drvaru 25,19% mladih. Droga je prema istraživanju najdostupnija u Kupresu, gdje se 35,80% ispitanika izjasnio da su im lako dostupne i teške i lake droge, potom u Glamoču 31,94% i u Livnu se 21,58% srednjoškolaca izjasnilo da su im obje vrste droga lako dostupne. Po pitanju stupanja u spolne odnose istraživanje je pokazalo da seksualno aktivni srednjoškolci postaju u prosjeku sa 16 i pol godina.

Zanimljivo je da je prosječan džeparac izražen u eurima koji potroši srednjoškolac u Hercegbosanskoj županiji iznosi 2,70 eura po danu, a najveći je u Livnu i iznosi 3,24 eura. Prema istraživanju gotovo svi ispitanici imaju mobitele, a računala 78,06% srednjoškolaca na području županije.

Istraživanje po pitanju znanja, broj onih koji su znali ispravno definirati droge, HIV, AIDS, te spolno dozrijevanje je 72,93%, a prema istraživanju stranim jezikom, engleskim ili njemačkim, služi se ukupno 36,99% svih anketiranih.

Ovo istraživanje, kako je istaknuo ministar Horvat, ima za cilj naglasiti što sve šira društvena zajednica treba poduzeti u cilju očuvanja zdravlja mladih.

“Istraživanje je izuzetno važno jer je točno pokazalo gdje su srednjoškolci u ovoj županiji po pitanju navika. Sve to treba jasno uzeti u obzir kada se razgovara o perspektivnima i brizi za mlade“ - rekao je ministar Horvat.

/ Vlada HBŽ

Vrh stranice