Kupres Portal [Arhiva]

MUP RS-a pokrenuo postupak protiv osam Hrvata zbog navodnih zločina na Kupresu 1992.

03.04.2013 18:20, 496 pregleda

Pripadnici Centra javne bezbednosti Banja Luka podnijeli su Tužiteljstvu BiH u Sarajevu kazneno izvješće protiv osam pripadnika HV-a, HVO-a i HOS-a za navodni ratni zločin nad srpskim civilnim stanovništvom na području Kupresa tijekom 1992. godine, objavljeno je na internet stranicama MUP-a Republike Srpske. "Nakon sprovedenih operativno-taktičkih i istražnih mjera i radnji utvrđeno je da postoje osnovana sumnja da su prijavljene osobe iz sastava vojske Republike Hrvatske, HVO-a i HOS-a , počinili kaznena djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u razdoblju od 3.4.-14.5.1992. godine, za vrijeme oružanih sukoba između snaga Vojske Republike Srpske s jedne strane i Vojske Republike Hrvatske HVO-a i HOS-a s jedne s druge, na području općine Kupres, kršeći pravila međunarodnog prava", objavljeno je na službenim stranicama MUP-a Republike Srpske.

Sudeći prema navodima boljih poznavatelja prilika u BiH, zahtjev Tužiteljstvu podignut je na temelju dokumentacije KOS-a JNA iz 1992. a sastavni je dio nove velikosrpske strategije navedene u Memorandumu 2.

>>Što sadrži velikosrpski Memorandum 2

Podsjetimo, Bitka za Kupres, vođena u proljeće 1992., je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u BiH. U strateškom pogledu ovo je mjesto bilo ključno za ostvarivanje srpskog plana okupacije cjelokupne Bosne i Hercegovine te južnog dijela Republike Hrvatske. Istodobno, prostor od Kupresa do Livna je, zajedno s Neretvanskim pravcem, ujedno predstvaljalo strategijsku vršnu točku pri obrani južne Hrvatske i Bosne i Hercegovine. HRSvijet.net

Vrh stranice