Kupres Portal [Arhiva]

Proljeće stiže na Kupres

05.03.2009 12:12, 210 pregleda

Danas je, prema običaju gostovanja u programu Kupreškog radija, gostovao klimatolog Željko Majstorović iz Hidrometeorološkog zavoda BiH. Tom prigodom nam je kazao kako je protekli mjesec, dakle veljača, prema temperaturama zraka bio ispod višegodišnjeg prosjeka, a prema količini oborina u okviru istog.

Što se tiče samog početka ožujka, on je donio nešto veću količinu oborina, uglavnom kiše, zbog viših temperatura zraka. Trenutno je naše područje pod utjecajem ciklona koji nam dolazi s područja jugozapada Europe i donosi vlažan i nestabilan zrak.

U naredna 24 sata oko ciklona će prijeći naše područje što će prouzročiti promjenu smjera vjetra te će zapuhati iz pravca sjevera i sjeverozapada. Upravo to će dovesti do pada temperature zraka što bi u dane vikenda moglo donijeti i novih 10-ak centimetara snijega na našem području.

Hladnije vrijeme će se zadržati sve do polovice ovoga mjeseca, nakon čega dolaze topliji dani koji će uglavnom donijeti više sunčanog vremena te dah toplog proljeća.U travnju nas očekuje toplo razdoblje s umjerenom količinom oborina s tim da će kraj mjeseca i početak svibnja obilježiti temperature iznad višegodišnjeg prosjeka.Pod kraj svibnja nas očekuje hladnije i vrlo nestabilno razdoblje koje će karakterizirati veća količina oborina.Profesor Majstorović je i ovaj put naglasio kako na ovu projekciju vremena u narednim mjesecima itekako mogu utjecati globalne klimatske promjene koje mogu prouzročiti brze i vrlo turbulentne promjene.

Kupreški radio

Vrh stranice