Kupres Portal [Arhiva]

Održana javna rasprava o nacrtu proračuna općine Kupres

03.03.2009 15:05, 209 pregleda

Nakon što je na posljednjoj sjednici općinskog Vijeća Kupres prošao nacrt proračuna za 2009. godinu, Načelnik općine Kupres, Stjepan Herceg zajedno sa Službom za financije, pristupio je proceduri javne rasprave na temu nacrt proračuna. Danas u vijećnici općinskog Vijeća s početkom u 10 sati javna rasprava je i održana, a istu je izravno prenosio Kupreški radio te su tako slušatelji imali priliku čuti podrobnije kakav bi proračun trebao biti u ovoj, prema svim analitičarima i medijima, teškoj godini.

Uvodničar i branitelj nacrta proračuna je bio sam Načelnik općine uz nazočnost pomoćnika uza financije, Nikole Ivića - Pika. Kao i proteklih godina odziv javnoj raspravi nije bio velik. Načelnik je kazao da se ukupan iznos predviđen za funkcioniranje općine ne može mijenjati nego da se svaka promjena na rashodovnoj strani mora nadomjestiti jer iznos od 183.000 KM ne može nikako povećati. On je dalje upoznao slušatelje i nazočne s lošim ekonomskim predviđanjima za ovu godinu i najavio za par mjeseci i rebalans proračuna. Predstavnici korisnika proračuna općine kupres su svi uglavnom kazali da im se troškovnik povećao i da nisu zadovoljni ponuđenim sredstvima za sufinanciranje dok je predstavnik Centra za socijalnu skrb Kupres predočio javnosti dvije tužbe u kojima će općina kupres morati platiti više od sto tisuća maraka odšteta za centre u kojima su zbrinuti bolesni Kuprešaci. Dug je nastao u ranijem razdoblju i morat će se izmiriti. Gospodin Mioč je dalje rekao kako se obavljaju razgovori s predstavnicima ustanova kojima se duguje kako bi se našlo što bezbolnije rješenje ovoga problema. Gospodin Herceg je kazao da će svi zahtjevi biti dodatno razmotreni i da će se pokušati ali minimalno udovoljiti prioritetima.

Zanimljivo je bilo izlaganje vijećnice u općinskom Vijeću i člana povjerenstva za proračun, gospođe Blanke Magaš. Naime ona je predložila na nekoliko konkretnih primjera kako može uštediti sam načelnik i njegove službe. U njihove plaće nije dirala ali je predložila smanjivanje toplog obroka s 15 KM dnevno na manji iznos i tako ušteđen novac bi dobro došao npr. dječjem vrtiću koji jedva krpa kraj s krajem, a prema Blankinim riječima, jako je važna ustanova. Dalje je iznijela još nekoliko načina za uštedu gdje bi se moglo pomoći i Radio Kupres i Dom kulture. Nakon svih polemika Načelnik Herceg je zaključio da će voditi računa o svim korisnicima proračuna koliko se može i apelirao da i oni probaju rezati troškove koliko se može. Za kraj ovoga mjeseca je najavljeno da će konačan prijedlog proračuna za 2009. godinu biti na dnevnom redu općinskog Vijeća Kupres gdje bi trebao biti i usvojen.

Josip Ivić Rašo

Vrh stranice