Kupres Portal [Arhiva]

Pripreme za zimsku turističku sezonu na Kupresu u punom su jeku

23.10.2012 15:34, 369 pregleda

Kupres, omiljena skijaška destinacija velikog broja turista, i ove se jeseni priprema za nadolazeću zimsku turističku sezonu. Očekivanja, baš kao i prethodnih godina, su velika, ali turistički djelatnici s područja kupreške općine u ovu sezonu ulaze s velikom dozom opreza. Kažu nam iz Turističke zajednice, sasvim opravdano, jer zima na Kupresu, bez obzira koliko oštra bila, proteklih godina bila je izuzetno nepredvidiva. Ipak, da optimizma ne nedostaje, govore nam i dugoročne meteorološke  prognoze koje najavljuju najveću količinu snježnih padalina baš onda kada su one najpotrebnije, u vrijeme božićnih, novogodišnjih i školskih praznika.

„Bez obzira na količinu ulaganja, zimsku turističku sezonu na Kupresu ipak određuje majka priroda.“, govori nam Jozo Ivić, predsjednik kupreškog ureda Turističke zajednice Hercegbosanske županije potvrđujući ono što smo doznali i od ostalih turističkih djelatnika.

„Proteklih nekoliko godina, meteorološke prilike tijekom zimske turističke sezone bile su nepredvidive zbog čega su očekivani rezultati izostali. Prošle godine smo imali dosta snijega, ali on je pao prekasno, nakon završetka božićnih, novogodišnjih i školskih praznika, stoga, s pravom od ove zimske turističke sezone, pogotovo nakon što smo doznali dugoročne meteorološke prognoze, možemo očekivati bolje rezultate.“, doznajemo od Joze Ivića.

Sličnog raspoloženja dočekani smo i u najvećem turističkom kompleksu u Kupresu, poznatoj Čajuši gdje nam je direktor hotela „Adria SKI“ Tomislav Bagarić kazao sljedeće: „Bez obzira što smo u načelu zadovoljni s prošlogodišnjim rezultatima, za ovu sezonu imamo veća očekivanja. U skladu s očekivanjima, odlučili smo se za dodatna ulaganja u našu ponudu. Svakako, ono na što smo najponosniji je skoro konačno dovršenje objekta na Tikvicama (vrh planine Čajuše) gdje će, pored restorana i kafića, biti dostupni i novi smještajni kapaciteti u vidu novih apartmana. Također, pored objekta na Tikvicama, izgradili smo i nekoliko stotina metara novih skijaških staza za koje će skrbiti novih pet topova za umjetni snijeg.“, naglašava Tomislav Bagarić ističući svoja očekivanja: „Sudeći prema broju pristiglih rezervacija, imamo pravo nadati se kako će ova sezona biti bolja od prethodnih, a da bi svojim gostima omogućili uslugu na najvišoj razini, odlučili smo se za ovu sezonu ne mijenjati cijene skijaških karata.“.

Pored skijališta na Čajuši, na Kupresu, s više ili manje uspjeha egzistiraju još dva skijališta. Na padinama planine Stožer smješteno je skijalište „Stožer – Vrana“ koje je karakteristično po tome što ski lift kojim je skijalište opremljeno, skijaše vodi na nadmorsku visinu od čak 1758 metara iznad mora. Zoran Turalija, jedan od vlasnika ski centra i vlasnik restorana „Kupreška kuća“ kazao je sljedeće: „Za razliku od prethodne zimske turističke sezone, u predstojećoj se nadamo samo povoljnom i stabilnom vremenu. Zbog još uvijek neaktivnog sustava za umjetno zasnježivanje staza, ovisni smo isključivo o vremenskim (ne)prilikama. Poučeni ranijim iskustvima, ne možemo iznositi precizna očekivanja za sezonu, ali se uvijek možemo nadati najboljem“.

Slična su očekivanja i u trećem kupreškom skijalištu, ski centru „Ivan“ smještenom na zapadnim padinama planine Stožer. „Mi smo zadovoljni svojom prošlom, ujedno i prvom zimskom turističkom sezonom. Ove smo sezone bogatiji za jednu godinu iskustva i nadamo se da će se to iskustvo kapitalizirati već ove sezone.“, ističu Ivica Ravančić i Ivica Kusić, vlasnici ski centra „Ivan“.

Prema službenim podacima Turističke zajednice Hercegbosanske županije, broj noćenja u Kupresu u protekle tri godine u stalnom je porastu. Tako, u odnosu na npr. 2010. godinu, broj noćenja u 2011. godini je porastao za gotovo 48%. S jednakim optimizmom Kuprešaci gledaju i na broj pristiglih gostiju. Naime, u odnosu na 2010. godinu, u 2011. godini broj gostiju je za 51% veći.

Sudeći prema strukturi gostiju, na Kuprešku visoravan uglavnom dolaze gosti iz susjedne Republike Hrvatske, pogotovo iz Dubrovačko-neretvanske županije i Splitsko-dalmatinske županije. U 2011. godini je zabilježen i porast broja gostiju iz Slovenije koji, unatoč svojim skijalištima, zbog znatno prihvatljivijih cijena, preferiraju skijališta u Kupresu.

Kad su domaći gosti u pitanju, ukupan broj gostiju iz BiH koji posjećuju Kupres je sveden na samo 33%. Svakako, najveći razlog tomu je sveopća loša gospodarska slika u našoj zemlji zbog koje si ljudi ne mogu priuštiti luksuz kakav predstavlja zimovanje.

Ipak, Kuprešaci se ne predaju. Poučeni iskustvima iz prethodnih sezona optimistično gledaju na predstojeću sezonu nadajući se onom najboljem, povoljnim vremenskim prilikama i velikom broju gostiju.

Ivan Ramić / ABCPortal.info

Vrh stranice