Kupres Portal [Arhiva]

Glas kupreške djece: Hoćemo toplije škole i sigurniji grad

21.09.2012 21:07, 452 pregleda

U Kupresu je nakon Tešnja i Velike Kladuše nastavljena serija javnih rasprava "Općine - prijatelji djece" u okviru UNICEF-ovog programa "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS)" na kojima najmlađi članovi zajednice imaju priliku kandidate za načelnike općine kao i predstavnike aktualne lokalne vlasti pitati ih sve što ih zanima, a vezano je za ostvarivanje dječjih prava.

U raspravi su, pored učenica i učenika osnovne i srednje škole u Kupresu, sudjelovali i predstavnici roditelja, nastavnici i ravnatelj Srednje škole "Kupres", dok su se pozivu upućenom kandidatima i predstavnicima političkih stranaka da se nađu pred djecom i odgovore na njihova pitanja odazvali kandidat za načelnika Perica Romić, pomoćnik načelnika Goran Dizdar, glavna medicinska sestra iz Doma zdravlja Kupres Miroslava Malikanović, te član Općinskog vijeća Ivica Radoš. Tribinom su moderirali učenici Vanesa Čičak i Patrik Ledić, učenici kupreških škola.

Djeca su se zanimala za razne teme, od toga zbog čega nemaju rasvjetu u parku, zbog čega u školskom dvorištu nemaju kante za smeće, kada će dobiti pješački prijelaz kod škole bez kojeg su ugroženi u prometu, pa do pitanja maloljetničkog nasilja i grijanja škole koje je izazvalo i najviše bure:

"Nemamo grijanja, smrzavamo se! Posebno mi kojima su učionice na zapadnoj strani zgrade!", požalila su se djeca iz Osnovne škole fra Miroslava Džaje u Kupresu.

"Zbog čega nije obnovljen spomenik već iz njega vire žice?! Kad ćemo dobiti kino-dvoranu? Kada će nam se obnoviti sportska dvorana u kojoj ne možemo imati kvalitetne satove tjelesnog odgoja, a zimi nam popucaju cijevi od grijanja? Hoćemo li napokon dobiti autobusni kolodvor?", neka su od pitanja kojima su djevojčice i dječaci "zasuli" prisutne koji su im strpljivo odgovarali o tome zbog čega neke stvari nisu urađane, ali su djeca uspjela "izvući" i neka od konkretnih obećanja.

Kandidat za načelnika Perica Romić, obećao je, ako bude izabran, u naredne četiri godine riješiti pitanje kolodvora, obećao je da će i prije izbora pokušati na županijskoj razini riješiti pitanja vezana za grijanje, te pješački prijelaz i ostalu prometnu signalizaciju na gradskim ulicama već na proljeće.

Govorilo se i o nedostatku sportskih klubova, kulturnih sadržaja, nemogućnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te činjenici da se i oni sadržaji koji postoje uglavnom moraju plaćati. "Djeca ovdje vole skijati, ali nam SKI klub nije aktivan!", požalio se moderator Patrik.

Iskazana je i potreba za češćim dolaskom pedijatra u Dom zdravlja Kupres, koji je sada tu tek svakog trećeg tjedna, a bilo je govora čak i o čišćenju snijega zimi koje je, kazala su djeca, neadekvatno.

Djeca su poručila kako im je javna rasprava pomogla da shvate kako općina nije bauk te da se neće ustručavati za godinu dana pokucati na vrata onoga tko u to vrijeme bude načelnik i pitati jesu li obećanja koja su im dana ispunjena te tražiti ono što su njihova osnovna prava.

Javne rasprave na terenu realizira partner projekta "Infohouse", a do 5. listopada pred djecom će se naći i kandidati za načelnika općina Čelinac, Derventa, Gacko, Uskoplje, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor te Brčko distrikta.

Projekt "Jačanje sustava socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini" zajednički je projekt EU i UNICEF-a. Europska unija financira ovaj projekt od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 milijuna eura. Cilj projekta je pomoći izgradnju sustava koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i uključivanje djece i njihovih obitelji u aktivan rad društva.

Vrh stranice