Kupres Portal [Arhiva]

Proslavljen Dan općine Kupres

18.09.2012 21:40, 403 pregleda

Kupres i Kuprešaci danas su proslavili svoj veliki dan - Dan općine Kupres. Dan je to kad se sjećamo prvog pisanog spomena našeg gradića koji je pronađen na darovnici bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u kojoj je on svome stricu Radivoju, između ostalog, darovao i Prosik na Kupresu. Danas, točno 551 godinu nakon potpisivanja darovnice, Kupres i Kuprešaci slave Dan općine.

Sama proslava Dana općine Kupres, premda skromnija nego ikad, u Kupres je privukla brojne Kuprešake nastanjene po čitavom svijetu. Također, ovih dana Kupres su pohodili brojni prijatelji našeg gradića, a njih najviše došlo je upravo danas, na sam Dan općine.

Program obilježavanja Dana općine započeo je u subotu, nastavio se u nedjelju i ponedjeljak, a završen je danas, 18. rujna. Sve je započelo subotnjom biciklisitčkom utrkom, nastavljeno tradicionalnim nedjeljnim nogometnim susretom veterana navijača Dinama i Hajduka. Ponedjeljak je posvećen aktivnostima u Hrvatskom domu, a danas, na sam Dan općine, sve je započeto Svetom Misom u crkvi svete Obitelji u Kupresu, nastavljeno je polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Suhom polju, a završeno svečanom sjednicom Općinskog vijeća općine Kupres koja je održana u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Kupresu.

Sveto misno slavlje predvodio je kupreški župnik don Marko Tomić koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na ljudska nastojanja u ovozemaljskom životu povukavši paralelu između svega prolaznog na ovom svijetu i onog neprolaznog što nas čeka u Vječnom životu.

Po završetku Svete Mise, na platou i pored križa ispred crkve svete Obitelji, okupljeni su se pomolili za duše svih pokojnih branitelja, a isto su učinili i pored spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Suhom Polju gdje su i zapaljene svijeće te položeni vijenci.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja je započela u 13:15 sati, okupila su se brojna visoka izaslanstva iz svih razina izvršne i zakonodavne vlasti. Također, prisutni su bili predstavnici većine hrvatskih političkih stranaka, predstavnici Republike Hrvatske, predstavnici županija i gradova prijatelja.

Svečana sjednica otvorena je intoniranjem himni Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a od predstavnika općine Kupres, prvi se na sjednici obratio predsjednik Općinskog vijeća Lazo Vavan.

U svojem kratkom govoru, predsjednik Općinskog vijeća osvrnuo se na protekle četiri godine mandata aktualnog saziva Vijeća. Prisjetivši se svega uspješnog što je odrađeno, Lazo Vavan prisjetio se i onoga što se još treba odraditi poželivši članovima budućeg saziva Vijeća puno sreće i uspjeha u budućem radu. Također, svim građankama i građanima općine Kupres, predsjednik općinskog vijeća Lazo Vavan uputio je najiskreniju čestitku povodom Dana općine.

Svečanu sjednicu, svojim nastupom, oplemenili su i Kupreški bećari, izvorna muška folklorna skupina otpjevavši izvorni kupreški napjev "Moj Kupresu, visoka ravnino", a nakon njih prisutnima se obratio i kupreški načelnik Stjepan Herceg.

Prisjetivši se svega onog što je općina Kupres postigla u osam godina koliko je on bio na njenom čelu, načelnik Herceg zahvalio se svim građankama i građanima naše općine na ukazanom povjerenju izrazivši nadu da su njegova nastojanja urodila dobrim plodom. Također, čestitavši Dan općine svim građanima Kupresa, načelnik Herceg poželio je svome nasljedniku, čije će ime biti poznato nakon Lokalnih izbora u listopadu, puno sreće i uspjeha u budućem radu.

Pored nabrojanih, kratkim obraćanjima građanima Kupresa Dan općine su čestitali predstavnici županije Splitsko-Dalmatinske, potom Vlade Hercegbosanske županije, predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici Kaštela - grada prijatelja općine Kupres i na koncu, dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Borjana Krišto. 

U nadahnutom govoru, gospođa Krišto osvrnula se na povijesne datume koji su vezani za Kuprešku povijest, poseban naglasak stavivši upravo na današnji dan. Sa željama da Kupres u budućnosti bude mjesto većeg prosperiteta i ugodnijeg života za sve njegove građane, gospođa Krišto zaključila je svoje kratko obraćanje.

Osim prisutnih gostiju, posredno su se svojim čestitkama obratili iz Ureda župana županije Vukovarsko-Srijemske, kao i iz Ureda predsjednika Federacije BiH, te iz Zavičajnog kluba Kuprešaka u Zagrebu.

Svečanost obilježavanja Dana općine zaključena je prigodnim domjenkom u kupreškom hotelu "Maestral".

Vrh stranice