Kupres Portal [Arhiva]

Splitski svećenici na Kupresu

05.09.2012 12:31, 511 pregleda

Župu Svete Obitelji 04. rujna 2012. godine posjetilo je preko trideset svećenika splitske nadbiskupije skupa sa svojom nadbiskupom msgr. Marinom Barišićem, dubrovačkim biskupom msgr. Matom Uzinićem, šibenskim biskupom msgr. Antom Ivasem, franjevačkim provinicijalom splitske franjevačke provincije te generalnim vikarom splitske nadbiskupije.

 

Drage goste iz splitske nadbiskupije  dočekali su kupreški župnik mons. Marko Tomić, župni vikar u Kupresu vlč. Miodrag brkan te vlč. Dragan Jurić. Gosti iz Splita u svom jednodnevnom boravku na Kupreškoj visoravni razgledali su vjerske i prirodne  znamenitosti kupreških župa, gdje im je očito bilo da na ovome mjestu "povijest nije šutjela".

Nakon poslijepodnevnog razgledavanja Kupreške visoravni u župnoj crkvi Svete Obitelji u 18 sati slavljena je Sveta Misa skupa sa svečanom večernjom molitvom, a misnim slavljem predsjedao je i propovijedao splitski nadbiskup msgr. Marin Barišić. Biskup Barišić na početku svoje propovijedi rekao je da dolazi na Kupres nošen pjesmom „Jel kupreško polje uzorano jeli na njemu žito posijano“. I vidjeh ili vidjesmo da je i uzorano i posijano i ono vidljivo i ono nevidljivo sjeme. U nastavku propovijedi biskup Barišić naglasio je da blago riječi Božje je svijetlo i snaga, a riječ Božja je kao blago skriveno na polju to Božje blago veće je od novčanog i materijalnog blaga, jer Božje blago se naziva ljubav i ne može se kupiti samo se može imati ili ne imati.

U nastavku propovijedi msgr. Barišić, oslanjajući se na današnje evanđelje, čovjeka kojega je opkolilo zlo misleći da je to kraj i da nema izlaza, ali Bog pronalazi izlaz za sve nas, a to je ljubav, praštanje, milosrđe i dobra djela. Na samom kraju propovijedi biskup je naglasio da se kroz čitavu povijest zlo odupiralo dobru, laž nije podnosila istinu, nepravda nije podnosila pravdu. Zbog toga, dragi Kuprešaci i dragi vjernici, svi smo mi izloženi i zlu i nepravdi i zavisiti, ali izlaz iz toga je da svaki dan molimo nebeskog Oca „Izbavi nas od zloga“. Mi smo krštenjem „cijepljeni“ protiv zla, a riječ Božja nam je svakodnevna hrana bez koje htjeli mi ili ne teško možemo živjeti, kazao je msgr. Barišić zaključivši svoju propovijed.

Na misnom slavlju okupio je se i veliki broj domaćih vjernika sa Kupresa. Misno slavlje svojim pjevanjem animirali su splitski svećenici. Na početku misnog slavlja u ime svih župljana kupreških župa,  kupreški župnik mons. Marko Tomić zahvalio se svećenicima na čelu s njihovim  biskupima, rekavši im da su uvijek dobro došli u župu Svete Obitelji na Kupresu.

Marin Marić, bogoslov

Vrh stranice