Kupres Portal [Arhiva]

20 godina kasnije: Okupljanje generacije 1973/74

22.08.2012 12:46, 336 pregleda

Dvadeset godina nakon što su gonjeni vihorom rata nasilno istjerani iz školskih klupa, članovi generacije 1973./74. iz kupreške srednje škole ponovno su se okupili na istom mjestu s kojeg su potjerani 1992. godine, u Kupresu i ispred kupreške srednje škole. Rat i ratna događanja spriječili su članove ovih dviju generacija da maturiraju i proslave svoju maturu u svojoj školi, a ruka sudbine razbacala ih je svugdje po svijetu i ovaj susret za mnoge od njih značio je ponovni susret sa svojim prijateljima i školskim kolegama, po prvi put nakon te tragične 1992. godine.

Ovaj dirljivi, ali ipak veseli susret članova generacije 1973./74., dogodio se proteklog petka, 17. kolovoza. Glavni krivci za ovaj susret bili su Saša Vavan (član generacije 1973.) i Stipo Galić (član generacije 1974.) koji su izdvojili mnogo vremena i truda da se ovo okupljanje održi i dostojanstveno proslavi.

Toga petka, već oko 18 sati, počeli su pristizati prvi članovi ovih dviju generacija. Okupivši se ispred kupreške srednje škole pomalo su tajanstveno promatrali tko će sve doći, ni sami ne vjerujući koliko će zapravo biti uspješno ovo okupljanje. A da je samo okupljanje izuzetno uspješno govori i činjenica da se od 50-ak živih članova ovih dviju generacija, na generacijsko okupljanje nije odazvalo svega sedamnaest osoba, a svi ostali su došli i veselo proslavili ovo okupljanje.

Kao što je spomenuto, okupljanje je započeto ispred kupreške srednje škole, a nakon što su se svi jedni s drugima pozdravili i vidjeli, uslijedilo je zajedničko fotografiranje na stepenicama škole te kratka šetnja hodnicima škole. Ta je šetnja evocirala brojne uspomene, uglavnom lijepe i šaljive, a mnogi su se sjetili i poneke suze puštene zbog loše ocjene. Gledajući fotografije iz svojih srednjoškolskih dana, mnogi su ponovno u sebi prepoznali mladića ili djevojku iz tih vremena, vremena kad su svi zajedno punili školske klupe i hodnike.

Središnja svečanost povodom okupljanja ovih dviju generacija održana je u hotelu "Maestral" u Kupresu gdje se na koncu okupilo četrdesetak članova ovih dviju generacija predvođenih dvjema profesoricama iz tog vremena, Slavom Mihaljević i Ružicom Pašalić. Upravo njih dvije, govoreći o sebi i svojim životnim uspjesima, potaknule su i ostale da progovore o svojim životima te o stvarima na koje su najviše ponosni.

Predstavljajući se jedan po jedan, okupljeni članovi ovih genracija govorili su o svojim životnim stazama, stazama koje su mnoge od njih odvele daleko od Kupresa i ljudi s kojima su živjeli u vremenima prije rata.

Većina okupljenih kao svoj najveći uspjeh u životu istaknula je osnivanje svojih obitelji, a tek malobrojni, uz obiteljske, istaknuli su i profesionalne iskorake u svojim životima. Profesorica Slava, prisjećajući se srednjoškolskih dana, pojedine je u šali i malo "ispitala" znanje o kemiji koju je svojedobno predavala, a koliko su njene nastavne metode bile uspješne govori i činjenica da je na svako postavljeno pitanje tu večer dobila točan odgovor.

Za dobru i ugodnu atmosferu tu večer u hotelu "Maestral", uz ljubazne domaćine, pobrinuli su se i članovi uskopaljskog "Party Benda", a druženje je oplemenjeno odličnom trpezom obogaćenom tradicionalnim kupreškim delicijama.

Uz lagane ritmove, ples i ugodan razgovor, ova večer prošla je u tren oka ostavljajući iza sebe lijepe uspomene, ali što je još važnije, i brojna obnovljena prijateljstva. Saša i Stipe, kao glavni "krivci" što se ovo okupljanje dogodilo, istaknuli su želju da se što u što skorije vrijeme ovo okupljanje ponovi, ali sa željom da sljedeće okupljanje ovih dviju generacija bude još brojnije.

Fotogaleriju možete pogledati klikom OVDJE!

Vrh stranice