Kupres Portal [Arhiva]

Slava Bogu: Postavljeni su križevi na zvonike crkve sv. Obitelji

14.08.2012 09:39, 366 pregleda

Ovo je dan što ga učini Gospodin! Kličimo i radujmo se njemu!

Ovim riječima započinjem ovu kratku priču o povijesnom danu za Kuprešku visoravan, Kuprešake, ali i cjelokupni hrvatski katolički puk. Jutros oko deset sati, uspješno je dovršena akcija podizanja križeva na zvonike naše prelijepe crkve svete Obitelji.

Zaista, ovo je dan što ga učini Gospodin! Ovo je povijesni dan za sve nas, dan koji će zlatnim slovima biti upisan u knjigu kupreške povijesti.

Sama akcija podizanja križeva započela je još u petak, nažalost neuspješno. Sjetimo se, u petak ujutro sve nas je probudio glasan zvuk helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Nakon cjelodnevnog isčekivanja, u kasnim popodnevnim satima se odustalo od akcije. Jak vjetar učinio je svoje i akcija je odgođena do ponedjeljka.

A jučer (ponedjeljak), jednako kao što nije bilo vjetra, nije bilo niti sreće. Ponovno je došao helikopter Oružanih snaga BiH, ponovno se pokušalo, ali bez uspjeha.

Unatoč neuspjehu, optimizam nije splasnuo. Odmah se krenulo u pregovore s namjerom da se pronađe alternativni način podizanja križeva. Do večeri je dogovoren angažman radnog stroja poduzeća "Komotin" iz Jajca koji je već jutros rano stigao u Kupres i negdje oko 7 sati započeo s podizanjem križa na zapadni zvonik.

Oko osam sati, oduševljenje... Prvi križ je postavljen!

Nedugo zatim, krenulo se u pripremu postavljanja i drugog križa, onog koji će biti podignut na istočni zvonik. I ovoga puta, nakon 15-minutne pripreme, križ je uspješno podignut, ali i postavljen na za to previđeno mjesto na vrhu 52 metra visokog zvonika.

Premda ovoga jutra u blizini crkve nije bilo okupljeno onoliko ljudi kao u petak ili ponedjeljak, ipak se na licima svih okupljenih mogla osjetiti radost, ali i ponos. Ponos zbog činjenice da su bili jedni od rijetkih koji su svjedočili ovom povjesnom trenutku, trenutku o kojem će se govoriti i sljedećim naraštajima.

Za kraj, ne mogu propostiti priliku da se, u ime svih nas Kuprešaka, zahvalim pilotima Oružanih snaga BiH i Ministarstvu obrane BiH koji su uložili mnogo vremena i truda da se akcija uspješno privede kraju. Premda u svojim nastojanjima nisu uspjeli, ostat će upamćen njihov trud i njihovo zalaganje. Također, zahvalit ćemo se djelatnicima poduzeća "Komotin" iz Jajca čiji je radni stroj uspješno podignuo križeve na zvonike. Hvala i djelatnicima poduzeća "Tadić" iz Žepća koji rade na izgradnji zvonika, ali hvala i svima Vama, dragi naši Kuprešaci, koji ste došli i ispratili ovu akciju.

Budimo ponosni što smo svjedočili ovom danu!

Vrh stranice