Kupres Portal [Arhiva]

Vanjska proslava Svete Obitelji na Kupresu

30.07.2012 10:06, 461 pregleda

Najmlađa župa Vrhbosanske nadbiskupije - Župa Svete Obitelji u Kupresu ove godine dočekala je svoj dugo očekivani san da zazvoni osam zvona koja su dar osam srednjoeuropskihzemalja za katolički dan 2005. godine koji je održan na Kupresu. Na licima vjernika očitaje bila radost zbog zvona koja su svojim skladnim zvukom odzvanjala kupreškom visoravnikoja je nakon rata sve gradila iz pepela, pa je i ova najveća crkva u BiH upravo velika zbog toga što je patnja i stradanje ove župe kao i mnogih drugih župa u našoj nadbiskupiji velika. Osim zvona "kupreška ljepotica" – crkva svete obitelji dobila je i sliku Svete Obitelji u prezbiteriju koja je dar iz ostavštine pok. Joze Tomića, također nekadašnjeg župnika na Kupresu i sadašnjeg župnika mons. Marka Tomića. Slika svete Obitelji rad je akademskog slikara Ante Mamuše iz Novog Travnika. Uz sliku župa je dobila i prelijepi sedes u prezbiteriju.  

   

Župa Svete obitelji na Kupresu svoj patron s prve nedjelje po Božiću prenosi na zadnju nedjelju u mjesecu srpnju. Ovogodišnja vanjska proslava započela je trodnevnom pripravom, a zadnji dan trodnevne priprave upriličen je i blagoslov djece. Na sam dan proslave slavljene su dvije Svete Mise u 9 i 11 sati. U prepunoj župnoj Crkvi svečano misno slavlje u 11 sati predslavio je msgr. Egidije Živković, željezanski i biskup uz koncelebraciju sedam svećenika od čega su trojica svećenika domaći sinovi. Biskup je u svoj propovijedi inaglasio da je obitelj nezamisliva i neodrživa bez ljubavi.  

- Materijalni interesi, potreba za sigurnošću i osloncem, društvene norme i običaji – sve je to nedovoljno snažno da bi trajnoodržalo bračno i obiteljsko zajedništvo ako nema ljubavi. Čuli smo apostola Pavla koji nas u poslanici Kološanima poučava: "Povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva". Malo kasnije, apostol nam tumači kako bi trebala izgledati obiteljska ljubav pa kaže: "Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu. Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. Djeco, slušajte roditelje u svemu, ta to je milo u Gospodinu. Očevi, ne ogorčujtesvoje djece da ne klonu duhom"., naglasio je mons. Živković u svojoj propovijedi dodavši sljedeće...  

   

- S tih nekoliko kratkih riječi, apostol Pavao je ocrtao bogatstvo, ljepotu i složenost obiteljskih odnosa. Život u obitelji nije niti jednostavan niti lak. Svakodnevne brige i problemi, egzistencijalna nesigurnost, odgoj djece, izloženost različitm napastima koje mogu ugroziti brak, opasnost različitih ovisnosti koje prijete djeci i mladima... Svatko od vas koji živite u braku osjetio je puno puta poteškoće zajedničkog života. Ali, siguran sam da svakodnevno osjećate i ljepotu bračnoga i obiteljskog života koja se očituje na stotine različitih načina. Brak i obitelj daju čovjeku osjećaj sigurnosti i oslonca, pomažu i djetetu i odraslom čovjeku da sve više sazrijeva u svojoj ljudskosti i ostvaruje samoga sebe u onomečime ga je Bog obdario.  

- Brak i obitelj ugrađeni su u temelje ljudske naravi i predstavljaju nezamjenjivu osnovu ljudskoga društva. No, u zadnje vrijeme svjedoci smo nevjerojatnih napada i pokušaja obezvrjeđivanja i braka i obitelji. Mnogi od vas, dragi Kuprešaci, živite i radite u Hrvatskoj, po zapadnoj Europi i po drugim kontinentima. Posvuda se vodi smišljena kampanja koja biželjela ljudsko društvo postaviti na neke druge temelje, protivne ljudskoj naravi.  

   

- Brak se proglašava zaostalim i nepotrebnim, a mladim ljudima se sugerira da nije potrebno prihvaćati odgovornost i trajnu vjernost. Osim toga, na sve moguće načine, uz silnu propagandu, želi se neprirodno zajedništvo dvojice muškaraca, odnosno dviju žena proglasiti bračnim zajedništvom. Mi kršćani prihvaćamo druge i drugačije, ali ne možemo i ne smijemo u ime neke lažne tolerancije prešućivati istinu ugrađenu u čovjeka: bračno zajedništvo je isključivo zajednštvo muškarca i žene. Mogu državna i naddržavna zakonodavstva donositii suprotne zakone, ali oni nikada ne mogu i neće nadmojestiti ili izmijeniti ljudsku narav niti božanske i prirodne zakone ugrađene u čovjeka. Koliko god se ti novi zakoni pokušavali prikazati naprednima i humanima, oni su zapravo dokaz koliko je naša civilizacija moralno zahirila i postala nakaradna.  

- Braćo i sestre, nije lako oduprijeti se stvaranju ovog novog mentaliteta koji ima prije svega nevjerojatno snažnu medijsku potporu. Nije lako ostati normalan u poplavi tolikih nenormalnih pojava. Jedino što nam može pomoći da sačuvamo zdrav razbor jest vjera. ...zaključivši s ovim mislima svoju propovijed.  

   

Svečanim misnim slavljem župnik i župljani kupreških župa zahvalili su za sve blagodati kojima ih Bog dariva, ali zahvala nije izostala ni msgr. Egidiju Živkoviću koji je se puno zauzeo da "Osam zvona" za Srednjoeuropski katolički dan budu baš darovana župi Svete Obitelji na Kupresu. Iz tog razloga je i povezanost biskupa Egidija s ovom Bogom danom Visoravni.  

Na misnom slavlju prisustovala su i dva bogoslova Vrhbosanske nadbiskupije (Oliver Jerković i Marin Marić). Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je župni zbor "Kraljica Katarina" iz Kupresa, a samo misno slavlje svojim radijski valovima prenosio je Kupreški radio.

 

Nakon misnog slavlja župnik mons. Marko Tomić zahvalio se svim vjernicima kupreških župa koji su na bilo koji način pomogli pri organizaciji ove velike svečanosti te u ime župljana i svoje osobno ime biskupu Egidiju darovao je ručno izrađenu žensku kuprešku narodnu nošnju.

Vanjska proslava Svete Obitelji, za župljane ove župe odvelikog je značaja jer uz svog pokojnog župnika don Dominika dočekali su dugo očekivani san da je na župnoj crkvi začuo se glas Zvona koja navještaju radost Gospodnje slave. Nadanašnji dan vjernici župe Kupres iz puno razloga pjevali su gromoglasno pjesmu nebeskom Ocu, Tebe Boga hvalimo.

Marin Marić

Vrh stranice