Kupres Portal [Arhiva]

Josip Čičak Đođa ovogodišnji kosbaša na Strljanici

03.07.2012 10:43, 407 pregleda

Već desetljećima prva nedjelja u mjesecu srpnju na Kupreškoj visoravni znači dan okupljanja na Kupreškom polju, na livadi Strljanici gdje svoju vještinu košenja trave iskušavaju najbolji kosci u našoj regiji. Kako kroz povijest, tako i ove godine, na Strljanici su se okupili najbolji kosci iz Kupresa, Tomislavgrada, Mrkonjić Grada i Tijarice kako bi ukrstili kose i odmjerili snage u Viteškom natjecanju kosaca.Ipak, prije početka viteškog natjecanja kosaca, približno sedam tisuća okupljenih gostiju imalo je priliku uživati i u drugim natjecanjima u sportovima. Prije svega u bacanju kamena s ramena, skoku u dalj iz mjesta, potezanju konopa i pješačkim utrkama, a potom i u off road rallyju te preciznom slijetanju paraglajdingom.Nakon svečanog otvaranja Dana kosidbe koje je svečano otvorio općinski načelnik Stjepan Herceg i kojeg su pjesmom svečanijim učinili Ine Tadić i Hercegovački bećari zajedno sa svojim kolegama Kupreškim bećarima, prvo natjecanje u tradicionalnim sportovima bilo je natjecanje u bacanju kamena s ramena. 

U tom natjecanju sva tri prva mjesta osvojili su momci iz Jajca. Velibor Lučić osvojio je prvo mjesto s hicem dužine 15.95 metara bačenim u trećoj seriji, a drugo i treće mjesto osvojili su Anđelko Spajić i Goran Spajić s hicima dužine 14.18 metara, odnosno 14.03 metra. 

Po završetku natjecanja u bacanju kamena s ramena pristupilo se natjecanju u skoku u dalj iz mjesta. Nakon tri serije skokova, najduži skok imao je Kuprešak Ratomir Baštić koji je skočio 3.07 metara. Drugo mjesto osvojio je Damir Šimić iz Šujice sa skokom od 2.90 metara,a treće mjesto osvojio je Sulejman Nihić iz Bugojna sa skokom od 2.80 metara. 

 

U jednom od najatraktivnijih natjecanja, onom u potezanju konopa, nastupile su svega dvije ekipe, ekipa Luke Ploče i ekipa Svetog Mihovila iz Dugopolja. Nakon dva potezanja, ekipa iz Dugopolja je ubilježila zasluženu pobjedu.

U 14:30 sati započelo je i ono najisčekivanije natjecanje, viteško natjecanje kosaca. Ovogodišnje izdanje Dana kosidbe zabilježilo je i najmanji broj prijavljenih kosaca, a valja spomenuti kako su se na natjecanje prijavili višestruki kosbaše Ivo Ivković Ćibara i Vinko Čičak Vinara. Također, natjecao se i jednostruki kosbaša Josip Čičak Đođa kao i kosci koji još nisu osvojili ovu prestižnu titulu, Mladen Tomić iz Mrkonjić Grada, Ivan Pavić iz Tijarice i Mario Prljević iz Tomislavgrada. 

 Nakon što je sudačko povjerenstvo obavilo ždrijeb, kosci su otvorili ovogodišnje viteško natjecanje. Nakon svega 11 minuta i 4 sekunde, najbrže pokošena parcela ukupne površine 340 metara četvornih (34x10 metara) bila je ona pod rednim brojem četiri, a koju je kosio Josip Čičak Đođa. Nakon njega, drugi najbrži koji je pokosio svoju parcelu Ivan Pavić iz Tijarice, zatim Vinko Čičak i Ivo Ivković (oba iz Kupresa). Jedini koji nije uspješno pokosio svoju parcelu bio je Mario Prljević iz Tomislavgrada, a koji je odustao zbog, kako je sam rekao, "malih pluća". Valja kazati kako je viteško natjecanje kosaca ujedno bio i najgledaniji događaj ovogodišnje strljanice, a koliko su vremenski uvjeti bili teški i nepovoljni za natjecatelje, govori i činjejnica da je temperatura zraka u trenutku početka natjecanja iznosila visoka 33.5°C. 

 Do kraja dana su održana još tri sportska natjecanja, natjecanje u pješačkim utrkama u kojem je slavio Karlo Sušilović iz Tomislavgrada te dvije galopske konjičke utrke. 

Oko 18:15 sati održana je i svečana dodjela nagrada i priznanjima najboljim natjecateljima. Po drugi puta u svom životu, titulu kosbaše na Strljanici ponio je Josip Čičak Đođa s ukupno 10/12 osvojenih bodova. Drugo mjesto osvojio je Vinko Čičak s 9/12 bodova, a treće prošlogodišnji slavodobitnik Ivo Ivković s 8/12 bodova. 

 Po završetku svečanog proglašenja najboljih, na pozornicu su se ponovno popeli Ine Tadić i Hercegovački bećari koji su svojom pjesmom na svečan način zaključili služebni dio programa ovogodišnjeg Dana kosidbe. 

Vrh stranice