Kupres Portal [Arhiva]

Zabrinjavajući rezultati ankete KUM-a o položaju mladih

28.06.2012 21:55, 328 pregleda

Kao članovi Kupreške udruge mladih (KUM) proveli smo anketiranje mladih iz Kupresa. Prvenstveno smo željeli saznati što mladi misle o svom položaju u našem gradu, što im se sviđa, a što ne. Iskreno nismo mnogo iznenađeni rezultatima. Kupres kao mali grad ima mnogo mana i vrlina, no treba ih znati iskoristiti, što nažalost naši mladi većinom ne razumiju (čast izuzecima).  

 

Ukupno ispitanih osoba je 79. Anketiranje je većinom provedeno među srednjoškolcima, jer željeli smo vidjeti što žele uraditi sa svojom budućnosti. Kao osnovno, 35% ispitanika smatra da je stanje u Kupresu loše, a malo manje ih smatra da je osrednje, čime možemo naslutiti njihove sljedeće odgovore. Od budućnosti naši mladi ne očekuju nikakav boljitak, misle da poboljšanja nema i zbog toga njih 36% da dobiju priliku već sutra bi otišli iz Kupresa. Šteta je da samo mali broj mladih želi ostati u Kupresu i pokušati poboljšati stanje, no što drugo očekivati kada 97% mladih misli da je za ovakvo stanje kriva nadležna vlast i misle da njome upravljaju pogrešni ljudi. Mladi kao mladi mnogo očekuju.  

   

Za prednost Kupresa smatraju čist zrak i okoliš dok 20% njih misli da prednosti u Kupresu nema. Mana je mnogo reče ih 89%, dok malo zreliji sudeći po iskustvu smatraju da je najveća mana nezaposlenost.  

Skoro pa polovica ispitanika misli da u Kupresu mladi nemaju nimalo utjecaja, što dokazuje to da ih više od pola želi prvo promijeniti gradsku vlast. Ne čudi nas ni to što samo njih 43% misli da mogućnosti za poboljšanje njihova položaja ima, ali da su one vrlo male. Istina mnogo toga nam fali u Kupresu, ali i ono što imamo neznamo iskoristiti. Nudi nam se dosta aktivnosti kao što su Kulturno umjetničko društvo, neke od sportskih aktivnosti, crveni križ no mali je broj uključen u njih i ako ih je veći broj izajvio da ih u Kupresu najviše zanimaju sportske aktivnosti.  

 

Dosta ih smatra da su kafići najveća zabava u Kupresu, što nas nije nimalo začudilo jer Kupres ako ima išta, ima kafića. No ima i onih koji bi se voljeli baviti malo pametnijim stvarima kao što su tečaji stranih jezika (najviše španjolski i talijanski), no nažalost nemaju mogućnosti i onda nas prozivaju seljačinama, ali što je tu je. Kao najveći problem u Kupresu njih 18% smatra alkohol, dok 17% misli da je to mala sredina gdje previše utječemo jedni na druge. Kao najveću potrebu mladi ističu sportsku dvoranu(20%), a odmah za tim veći izbor srednjih škola(19%), što nas je malo začudilo jer mislili smo da će najveći broj ispitanih smatrati da je to disco ili kino dvorana. Što se tiče malo starijih ispitanka tj. onih zaposlenih ili nezaposlenih rezultati i nisu tako loši. Većina njih je zadovoljna svojim poslom jer smatra da nema drugog izbora, dok 40 % zaposlenih ne radi u svojoj struci, ali naravno svaki posao je koliko toliko dobar.  

 

KUM će pomoću dobivenih rezultata pokušati učiniti nešto za poboljšanje položaja naših mladih, no za vidljve rezultate prvenstveno je potrebna volja i ambicija, jer sve ostaje na mladima. Budemo li nakon obrazovanja odlazili jedan po jedan iz Kupresa, od njega neće ostati ništa, zato se trebamo potruditi da do toga nedođe. Pokušajmo spasiti bar ovo malo što imamo. Nije lako, no uz rad, trud i volju sve je moguće. PER ASPERA AD ASTRA (kroz trnje do zvijezda).  

Detaljne rezultate ankete možete preuzeti klikom OVDJE!  

/ Kupreška udruga mladih (KUM.ba)

Vrh stranice