Kupres Portal [Arhiva]

Proslavljen Blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja u Otinovcima

25.06.2012 10:44, 380 pregleda

Na prastarim temeljima četiriju crkava u Otinovcima, jučer je proslavljen Blagdan rođenja svetog Ivana Krstitelja.  

Otinovci za sve Kuprešake, ali i za ljude iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, imaju poseban značaj. Osim činjenice da su na istim temeljima do sada izgrađene čak četiri crkve, odluka pape Nikole V. iz 1447. kojom "Svim hodočasnicima u crkvu Presvetog Trojstva koju gradi kraljica Katarina u Otinovcima, udjeljuje potpuni oprost", svake godine slijeva više stotina hodočasnika u ovo kupreško selo.  

 

Danas, točno 565 godina nakon pisma pape Nikole V. koji je svim hodočasnicima u Otinovce dao potpuni oprost, puk iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i svijeta hodočasti u Otinovce. Kako kroz povijest tako i danas, u Otinovcima se okupilo oko tisuću hodočasnika koji su misnim slavljem proslavili ovaj veliki blagdan.  

 

Pučku Svetu Misu u 11 sati predslavio je mons. Bosiljko Rajić, pastoralni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, a svojom pjesmom slavlje je uveličao i mješoviti župni zbor župa Otinovci i Kupres.  

Valja kazati kako je uoči početka Svete Mise, mons. Bosiljko Rajić svečano blagoslovio novo zvono na zvoniku crkve sv. Ivana Krstitelja koje je inače dar obitelji Perice Turalije, a zvono je pustio u rad Peričin sin Karlo.   

 

  Inače, proslavi Blagdana rođenja svetog Ivana Krstitelja u Otinovcima prethodila je tradicionalna šest dnevna priprava, jedinstvena u ovim krajevima, koja počinje 18. lipnja (točno na dan izdavanja odluke pape Nikole V.) i traje sve do Blagdana rođenja sv. Ivana Krstitelja.  

 

O važnosti osobe sv. Ivana Krstitelja u Božjem planu o spasenju govori i sam Isus koji je o njemu izrekao nečuvene riječi: "Velim vam, nije nitko između rođenih od žene veći od Ivana" (Lk 7,28).  

Svetom Ivanu Krstitelju kao svome pokrovitelju preporučuju se pastiri, seljaci, razni obrtnici. U pomoć ga zazivaju i bolesnici pogođeni raznim bolestima. Dobro je da mu preporučujemo i svoje duhovne potrebe, osobito da bi nam izmolio milost da Isusa što bolje upoznamo, ljubimo i slijedimo.  

Mirela i

Vrh stranice