Kupres Portal [Arhiva]

Sveti Ante u Zvirnjači proslavljen na najljepši mogući način

17.06.2012 13:26, 443 pregleda

Još jedan Blagdan svetog Ante za Zvirnjaču je označio novu priliku za "oživljavanje" sela i ponovno okupljanje mještana u rodnom kraju. Kako svake, tako i ove godine, u Zvirnjaču je došlo mnogo Zvirnjaka iz svih krajeva svijeta. ...iz Austrije, Njemačke, Australije, Amerike, Hrvatske... Svi oni, osim što su došli vidjeti mjesto iz kojeg su ponikli, došli su slaviti i Svetog Antu, sveca zaštitnika naših ljudi i našega sela.  

Sama proslava Blagdana svetog Ante započela je dan uoči samog blagdana tradicionalnom Svetom Misom uočnicom koja je služena u našoj crkvici. Loše vrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom spriječilo je ispunjavanje crkve, međutim, broj okupljenih vjernika ohrabrio je naše svećenike, fra Marija i fra Josipa, da svojim duhovnim promišljanjima potaknu vjernike na dostojanstvenu proslavu sutrašnjeg blagdana.  

 

I zaista, sveti Ante kao da se osobno pobrinuo da sutrašnji dan prođe u najboljem mogućem svjetlu. Čim je svanulo jutro, vidjeli smo da tmurnih oblaka više nema. Iznad Zvirnjače pojavilo se kristalno plavo nebo, a lagan povjetarac koji je puhao tijekom jutra, prestao je čim se približilo 10 sati.  

Tijekom cijelog jutra pristizali su hodočasnici. ...iz Rame, iz Tomislavgrada, iz Kupresa... Iz Kupresa je čak organiziran i besplatan autobusni prijevoz, a pokrovitelji hodočašća bili su poduzeće "Keškić bus" d.o.o. iz Kupresa i Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a - podružnica Kupres. Tako je iz Kupresa pristigao pun autobus hodočasnika od kojih je većina po prvi put došla u naše selo.  

 

Središnja svečanost - Sveta Misa započela je točno u 11 sati, a Misu je predslavio fra Josip Jozić, ramski franjevac i doktor filozofije s Franjevačke teologije u Sarajevu, uz suslavlje rumbočkog župnika fra Marija Radmana i gvardijana šćitskog samostana fra Tomislava Brkovića.  

 

Propovijed, u cijelosti posvećena životu svetog Ante, bila je prožeta dubokim fra Josipovim promišljanjima o ulozi svetog Ante u našim današnjim životima. Moleći se svetom Anti kao svecu zaštitniku i kao pronalazitelju izgubljenih stvari, fra Josip nas je podsjetio da i mi moramo slijediti primjer svetog Ante, prvenstveno kroz poniznost, a onda i kroz požrtvnovost, sve da bi nam sveti Ante pomogao pronaći vjeru i dobro u ljudima.  

 

Valja spomenuti kako je misnom slavlju prisustvovalo gotovo tisuću vjernika, a slavlje je dodatno uveličano pjesmom rumbočkog župnog zbora.  

Pred kraj Svete Mise, prije nego što je fra Josip hodočasnicima udijelio mir i blagoslov, blagoslovljena su okupljena dječica te su im podijeljeni blagoslovljeni bomboni, posebno pribavljeni za ovaj blagdan.  

 

Po završetku Svete Mise, župnik fra Mario zahvalio se svima koji su sudjelovali u akciji prikupljanja sredstava za obnovu krova i zvonika crkve. Župnik je naglasio kako su radovi na obnovi koštali gotovo 90.000 konvertibilnih maraka i da su gotovo sva sredstva prikupljena od strane Zvirnjaka. Također, župnik se zahvalio Stipici i Tomislavu Keškiću koji su darovali tri sata postavljena na zvonik zvirnjačke crkve.  

Nakon župnikovih kratkih riječi zahvale, zaigralo se i zapjevalo, a sve u čast svetom Anti. Svoj doprinos slavlju dale su i kupreške žene zapjevavši posebno pripremljene ženske bećarce, a nisu ostale dužne niti domaćice, zvirnjačke žene, koje su zapjevale našu tradicionalnu žensku gangu.  

 

Valja kazati kako su i ove godine u blizini crkve bila dva šatora za okrjepu hranom i pićem, međutim, ove je godine glavno slavlje preseljeno u Latinluk kod Jukića gdje su pozvani svi hodočasnici na užinu.  

 

A tamo... Svega i svačega! Janjetine, teletine, pića i svega što je srce moglo poželjeti. Domaćini su se svojski potrudili da hrane i pića bude dosta za sve drage goste, a za dobru atmosferu pobrinuli su se Tomo i Toni, glazbenici koji su zabavljali okupljene goste sve do kasnih večernjih sati.  

Pjevalo se, plesalo, igralo se kolo i gangalo se iz sveg glasa. Sve u čast svetom Anti i njegovom Blagdanu.  

 

Ne mogu se oteti dojmu da je ovogodišnja proslava, premda s nešto manje hodočasnika nego prijašnjih godina, ipak bila najveselija do sada.  

Dan nakon Svetog Ante ponovno smo se okupili oko Gospodnjeg stola, ali ovoga puta na planini Ljubuši kod Jukića staja gdje je grupa Zvirnjaka izgradila planinarski dom.  

 

Svetu Misu i blagoslov planinarskog doma ponovno je predvodio fra Josip Jozić uz suslavlje fra Marija Radmana. Tom prilikom fra Mario je poželio da se okupljanja kod planinarskog doma dan nakon Svetog Ante nastavi i u budućnosti čime bi bila rođena jedna lijepa tradicija s kojom bi se sjećali svih onih koji su živjeli i hranili svoje obitelji radeći i boraveći u planini Ljubuši.  

 

Valja kazati kako se na Ljubuši kod Jukića staja i novog planinarskog doma okupilo sedamdesetak Zvirnjaka, a neki od njih (poput bake Curice) su tu došli po prvi puta nakon više od trideset godina. Za sve njih ovo je bio doživljaj koji će pamtiti cijeli život.  

I za kraj... Hvala svima koji su hodočasteći Svetom Anti u naše selo uveličali našu ovogodišnju proslavu. Također, hvala Jukićima koji su nas okupili i počastili svime čime se čovjek može počastiti. Dao Bog da sljedeće godine na jednak način gostoprimstvom uzvrati netko drugi!  

Fotogaleriju možete pogledati klikom OVDJE!

Vrh stranice