Kupres Portal [Arhiva]

Kupreški studenti hodočastili u Mariju Bistricu

29.05.2012 21:45, 294 pregleda

"Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!" - geslo je pod kojim su studenti zagrebačkog Sveučilišta iz svih krajeva Hrvatske i BiH hodočastili u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. U 8:17h petnaest autobusa krenulo je na put.  

 

Nakon dolaska i osvježavanja, svetom ispovijedi se pripremalo za misno slavlje koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s rektorom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željkom Tanjićem, nadbiskupijskim povjerenikom za Pastoral mladih Ivicom Budinšćakom, studentskim kapelanom don Damirom Stojićem i drugim svećenicima.  

 

Kardinal Bozanić u propovijedi je istaknuo: Sveto pismo nam otkriva da sila koja može promijeniti svijet nije nepoznati misterij, već je djelovanje Duha Božjega. Ukazao je na opasnost shvaćanja čovjeka kao tehničkog proizvoda modernog svijeta. Raznolikost naših krajeva pokazala se u punom svjetlu kada je središtem marijanskog svetišta prošla povorka bogatstva našega naroda, mladi u nošnjama. Kod prinosa darova prenijeli smo svoja srca, svoje domove, kao i narječja svakog od njih.  

 

Ovoj svečanosti imali su čast prisustvovati članovi Kluba kupreških studenata predvođeni potpredsjednikom Ivanom Mihaljevićem. Zajedništvom i prijateljevanjem s ostalim zavičajnim studentskim udrugama manifestirali smo snagu hrvatske katoličke intelektualne mladosti razjedinjene po teritoriju, ideologiji, narječju, a opet ujedinjene u ljubavi prema rodnom kraju, kršćanskim katoličkim vrijednostima i svome hrvatskom narodu.  

 

Smatramo kako smo zajedništvom još jednom pokazali kako se Hrvatske zemlje ne moraju bojati za svoju budućnost jer još uvijek ima onih za koje su vjera, ljubav i domovina temelji života.  

Ivan Mihaljević / KKS

Vrh stranice