Kupres Portal [Arhiva]

Biciklistička avantura KUM-ovaca oko kupreških jezera

05.05.2012 17:17, 330 pregleda

Članovi Kupreške udruge mladih danas su uspješno proveli još jednu akciju na biciklima. Vozeći se rutom ukupne dužine približno 35 kilometara, KUM-ovci su obišli brojne prirodne zanimljivosti kupreške općine, a dojmovi o viđenim ljepotama članova ove male ekspedicije više su nego pozitivni.  

 

Naime, petnaestak članova Kupreške udruge mladih jutros se uputulo u novu avanturu na biciklima želeći posjetiti istočni dio kupreške općine. Početak ove male avanture dogodio se oko 10:30 minuta kad su biciklisti krenuli iz kupreškog gradskog parka, a na svom 35 kilometara dugom putu, obišli su Kukavičko jezero, kudiljski šuplji kamen, Javorac, jezero Turjaču te su se preko Rilića i Strljanice vratili na točku polaska.  

 

- Ova današnja akcija može se promatrati iz tri aspekta. Prvi aspekt je rekreativni, upravo zbog načina na koji smo se odlučili realizirati ovu akciju. Drugi aspekt je ekološki jer smo imali namjeru popisati sva potencijalna divlja odlagališta otpada duž staza kojima smo danas prošli. Za kraj, treći aspekt je edukativni, jer smo svojim članovima koji nisu bili upoznati s ovim dijelom kupreške općine htjeli skrenuti pozornost na postojanje ovakvih bisera poput kudiljskog šupljeg kamena, jezera Turjače i sl. - kazao nam je Ivica Lozančić, predsjednik Kupreške udruge mladih.  

 

Osim dobrog društva, djevičanski čiste prirode i prekrasnih šumskih staza kojima su biciklisti danas prolazili, današnju akciju okarakteriziralo je rađanje je još jedne zanimljive ideje. Naime, članovi KUM-a odlučili su se za pokretanje inicijative za kreiranje turističkih i biciklističkih karata kupreške općine. Svrha tih karata bi bila upoznavanje turista rekreativaca, ali i domaćeg stanovništva, s postojanjem idealnih biciklističkih i šetačkih staza na području cijele kupreške općine. Osim što bi u te karte bile ucrtane sve biciklističke i šetačke staze, na njima bi bile obilježene sve prirodne i povijesne znamenitosti naše općine čime bi na brz i jednostavan način poboljšala kvaliteta promidžbe turističkih potencijala naše općine.  

 

- Naša je namjera u ovaj projekt uključiti sve one koji nam mogu pomoći na bilo koji način. Prvenstveno mislimo na ŠGD "Hercegbosanske šume", potom na općinu Kupres, ali i na Turističku zajednicu Hercegbosanske županije. Naš zajednički cilj je promocija Kupresa i njegovih prirodnih i drugih ljepota stoga očekujemo maksimalnu podršku naše lokalne zajednice u ostvarenju ovog malog, ali značajnog cilja - izrade turističkih i biciklističkih karata općine Kupres. - kazali su nam iz KUM-a.  

 

Današnju 35 kilometara dugu dionicu, članovi ekspedicije prešli su za nešto manje od dva sata (točnije za 1 sat i 58 minuta), a cjelokupnu dionicu nisu dovršila samo dvojica biciklista i to zbog mehaničkih kvarova na njihovim biciklima.  

 

Sljedeća slična akcija bit će održana uskoro, a kako smo doznali iz KUM-a, članovi ove udruge ponovno će upoznavati istočni dio kupreške općine, točnije sela duž Vukovskog polja.  

Cijelu fotogaleriju današnje avanture možete pogledati klikom OVDJE!  

Vrh stranice