Kupres Portal [Arhiva]

KUM-ovci s biciklima od Kupresa do Japaga

01.05.2012 14:43, 598 pregleda

Povodom obilježavanja 01. svibnja, Međunarodnog praznika rada, članovi Kupreške udruge mladih odlučili su obilježiti ovaj dan na originalan, ali i koristan način. Naime, predvođeni predsjednikom Udruge Ivicom Lozančićem, desetak članova KUM-a uputilo se jutros u Japage i to biciklima.  

 

Polazna točka ove male avanture na dva kotača bio je gradski park gdje su se članovi Udruge okupili oko devet sati, a sam polazak dogodio se negdje oko 09:30 sati.  

 

Prva točka na kojoj su članovi ove male ekspedicije stali bio je spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Suhom Polju. Tu smo se pomolili i nakon kratke molitve nastavili dalje, dalje prema desetak kilometara udaljenim Japagama.  

 

Sljedeća točka na kojoj smo kratko predahnuli bilo je rastičevsko groblje Mašet. Nakon kratkog predaha i kolegijalnog isčekivanja onih koji su vozili malo sporije, nastavili smo prema svojem konačnom odredištu - Japagama.  

 

Inače, za one koji nisu čuli za Japage, Japage su jedan od najčudesnijih prirodnih fenomena koje možemo zateći na Kupreškom polju. Japage zapravo čini sustav od šest dubokih jama (rupa) koje se nalaze usred zapadnog dijela Kupreškog polja, svega dva kilometra ispod sela Rastičevo. Njihovo porijeklo nastanka nikad sa sigurnošću nije utvrđeno. Postoje dvije uvriježene teorije o mogućem nastanku Japaga koje govore da su Japage nastale u kasnoj fazi ledenog doba, u vrijeme povlačenja voda s današnjeg Kupreškog polja, dok druga teorija govori o mogućim udarima meteorita koji su prouzrokovali stvaranje Japaga. Bilo kako bilo, Japage predstavljaju prirodni biser Kupreškog polja kojega treba čuvati i ostaviti u nasljeđe budućim naraštajima.  

 

Upravo prizor koji smo zatekli pored jedne od rupa predstavlja sve ono protiv čega bi se zapravo trebali boriti i što bi svakako trebalo iskorijeniti iz našeg društva. Naime, zahvaljujući nerazmišljanju, nepostojanju savijesti ili nečem sličnom, neki od naših sugrađana iskoristili su Japage za odlaganje smeća. Osim građevinskog otpada koji prevladava, primjetili smo postojanje i drugih vrsta otpada. Sve to u očima stranaca predstavlja jednu jako ružnu i neželjenu sliku o nama Kuprešacima, sliku koju moramo u što skorijem roku ispraviti.  

 

Sa željom da nikad više ne zateknemo prizor kakav smo zatekli pored jedne od rupa, nastavili smo dalje s obilaskom Japaga. Obišli smo svih pet rupa, fotografirali neke od specifičnosti bogate flore i faune, ali smo i snimili poneku uspomenu na današnji dan i današnje rekreativno i edukativno druženje.  

 

Prepuni dojmova, pozitivnih zbog svih prirodnih čudesa koje smo vidjeli u Japagama i negativnih zbog svih zlodjela koja smo mi Kuprešaci učnili deponiranjem otpada pored ovog bisera prirode, krenuli smo natrag prema našem rodnom gradiću.  

 

S ukupno 25 kilometara bicikliranja u svojim nogama, svi smo se sretni i zadovoljni vratili u grad gdje smo se ponovno okupili i podijelili dojmove. Zajednički zaključak je bio sljedeći - pod hitno obavijestiti mjerodavne institucije o postojanju otpada na Japagama i organiziranje druge edukativne i rekreativne vožnje s biciklima s ciljem upoznavanja prirodnih i povijesnih znamenitosti Kupreške visoravni.  

 

Do neke sljedeće rekreativno-edukativne vožnje, članovi KUM-a šalju Vam najljepše pozdrave!  

Fotogaleriju možete pogledati klikom OVDJE! 

Vrh stranice