Kupres Portal [Arhiva]

Radionica o mogućnostima samozapošljavanja žena sa sela

19.04.2012 17:59, 342 pregleda

U sklopu projekta Sudjelovanje u lokalnoj zajednici - socijalni kapital, misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je u prostorijama općine Kupres organizirala predstavljanje poslovnih planova koje su izradile žene iz ruralnih područja općine Kupres. Na predstavljanju se okupilo tridesetak žena, a velik broj poslovnih ideja i planova o kojima se danas raspravljalo predstavlja i više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo.  

Temeljni motiv misije OSCE-a s kojim je nadahnut spomenuti program je uključivanje žena nastanjenih u ruralnim područjima bosanskohercegovačkih općina u aktivno sudjelovanje u zajednici. Kroz edukaciju koja će biti pružena tijekom današnje, ali i nekih budućih radionica, žene nastanjene u ruralnim područjima steći će nužno znanje i iskustvo s kojim će neke od svojih svakodnevnih aktivnosti uspjeti kapitalizirati, ali i komercijalizirati.  

 

- Ono što je jedna od temeljnih misija naše organizacije jeste aktivno uključivanje žena u život opće društvene zajednice. Nažalost, do sada su žene koje su nastanjene u ruralnim područjima uglavnom bile odvojene od aktivnog sudjelovanja u životu zajednice. Ovim projektom, OSCE te naši partneri iz nevladine organizacije InfoHouse, želimo potaknuti uključivanje žena za njihovu, ali i za dobrobit šire društvene zajednice, kazala nam je glasnogovornica područnog ureda OSCE-a iz Mostara Meri Musa.  

   

Inače, na današnjoj radionici predstavljeni su brojni do sada uspješno provedeni projekti u kojima su prepoznati oni koji su primjenjivi u našoj općini. Tako su, između ostalog, predložene ideje o pokretanju raznih vidova poljoprivredne proizvodnje bazirane na organskom i ekološkom uzgoju. Pored poljoprivredne proizvodnje, veliku pozornost privukli su projekti vezani uz turizam i zaštitu okoliša, a prepoznata je i mogućnost organizirane proizvodnje i prodaje autentičnih kupreških suvenira.  

   

Osim spomenutih aktivnosti, predložena je i ideja o osnivanju udruge žena kao organizacije koja bi poslužila kao institucionalni okvir predviđen za olakšavanje provedbe svih spomenutih ideja.  

Današnja radionica je inače druga po redu. Prva je održana još 30. ožujka u hotelu "Kupres" kada je također zabilježen velik interes i odaziv kupreških žena.  Budući da je temeljni cilj ovog projekta  poticanje samozapošljavanja i upoznavanje s procedurama pristupa fondovima za realizaciju inovativnih poslovnih planova, velik odaziv zapravo ne treba niti čuditi.  

 

Vrh stranice