Kupres Portal [Arhiva]

Križni put u znak sjećanja na pale kupreške vitezove

06.04.2012 16:00, 375 pregleda

Današnji dan, Veliki petak, dan je muke Gospodinove, ali isto tako i dan sjećanja na tužne događaje iz travnja 1992. godine. Upravo danas, zahvaljujući članovima Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Kupresa i kupreškim svećenicima, svjedočili smo križnom putu - simboličnoj koloni sjećanja u kojoj smo se sjetili svih onih koji ugradiše svoje živote u temelje slobode hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.  

 

Kolona sjećanja započela je križni put točno u deset sati i to ispred crkve svete Obitelji u Kupresu. Simbolično, prva postaja bio je spomen križ - simbol sjećanja na stradanje kupreških Hrvata u II. sv. ratu. Potom, druga postaja bila je pored temelja porušene crkve svete Obitelji, itd... Sve do posljednje, četrnaeste postaje na Suhom Polju, pored spomenika palim hrvatskim braniteljima.  

 

Osim što je svaka od četrnaest postaja označavala mjesto Kristove muke, svaka od tih postaja označavala je i krvlju obilježen put kupreških Hrvata do slobode.  

 

Pred više od pet stotina Kuprešaka, pobožnost križnoga puta predvodili su kupreški svećenici don Dragan Jurić i fra Kazimir Dolić. I upravo na posljednjoj, četrnaestoj postaji, pored spomenika hrvatskim vitezovima, fra Kazimir izrekao je sljedeće riječi:  

- Patnju hrvatskog naroda na Kupresu ne mogu uspoređivati s patnjom Isusa Krista, premda se danas zajedno sjećamo obaju povijesnih događaja. Ipak, neka nam Kristove muke i Kristova ljubav budu kao ohrabrenje, ohrabrenje da nastavimo dalje stazama Gospodnjim, praštajući onima kojima treba biti oprošteno, ali ne zaboravljajući ono što se ne smije zaboraviti.  

 

Od prve do posljednje postaje križnoga puta, križ su naizmjenično nosili suborci palih kupreških vitezova te njihova djeca odavši tako počast onima bez čije žrtve Kuprešaci danas ne bi bili slobodni, svoji na svome.  

 

Pokoj vječni daruj im Gospodine!   Fotogaleriju možete pogledati klikom OVDJE!  

Vrh stranice