Kupres Portal [Arhiva]

Općinsko povjerenstvo za jednakopravnost spolova počelo s radom

06.03.2012 22:23, 274 pregleda

Pred predstavnicima područnog ureda OSCE-a iz Livna i predstavnicima medija, danas je u dvorani za sastanke u zgradi općine Kupres, predstavljen akcijski plan i program rada Općinskog povjerenstva za jednakopravnost spolova.  

Temeljna zadaća ovog Povjerenstva je praćenje jednakopravne zastupljenosti spolova u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, organima uprave, povjerenstvima i na svim drugim nivoima. Također, zadaća Povjerenstva je briga za jednakom zastupljenosti obaju spolova na svim nivoima odlučivanja, ali i ukazivanje na eventualno kršenje Zakona o jednakopravnosti spolova BiH.  

Akcijski plan i program rada koji je danas predstavljen izravan je plod suradnje Općinskog vijeća Kupres s OSCE-om i predstavlja važan korak u razvoju demokratizacije društvenog života u našoj općini.  

Sam sadržaj akcijskog plana predstavila je Kristina Čičak, predsjednica ovog Povjerenstva. Također, među aktivnostima Povjerenstva, poseban naglasak je stavljen na rad na terenu te sprječavanje moguće spolne diskriminacije na području općine Kupres.  

 

Prema njenim riječima, u našoj općini pojava spolne diskriminacije, na sreću, zaista je rijetka pojava, a postojanje ovog Povjerenstva trebalo bi ohrabriti žrtve spolne diskriminacije da ukažu na postojanje tog problema i da se počinitelji takvog prekršaja dostojno sankcioniraju.  

Osim predsjednice Kristine Čičak, Povjerenstvo čine Ivana Mihaljević, Afrodita Matošević, Josipa Kusić i Andrija Ivković.  

Spomenimo kako je Povjerenstvo do kraja svojeg mandata planiralo ispuniti čitav niz zadataka, a, između ostalog, jedan od primarnih ciljeva Povjerenstva je upoznavanje građana naše općine sa Zakonom o jednakopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini. To se planira učiniti kroz organiziranje niza okruglih stolova i javnih tribina na kojima bi se trebalo raspravljati o Zakonu, ali i o brojnim drugim problemima koji su vezani uz njegovo kvalitetno provođenje.  

Kao poseban cilj, Povjerenstvo je ocijenilo preispitivanje uloge žene u politici i ocjenjivanje jednakopravnosti žena na izbornim listama političkih stranaka.  

Ove, ali i niz drugih ciljeva, Povjerenstvo planira provesti do kraja mjeseca listopada, budući da je izborna godina i mandat ovog Povjerenstva traje upravo do tada.  

()

Vrh stranice