Kupres Portal [Arhiva]

Izvješće stožera Civilne zaštite o stanju u Kupresu

08.02.2012 12:52, 237 pregleda

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine HERCEGBOSANSKA ŽUPANIJA OPĆINA KUPRES OPĆINSKI NAČELNIK KUPRES  

- Općinski stožer Civilne zaštite –

  Broj:02-44-29/12 Kupres, 08. veljače 2012. godine

  Izvješće o stanju na području Općine Kupres na dan 08. 02.2012. godine u 8 sati u vezi s proglašenjem prirodne nepogode prouzrokovane obilnim snježnim padalinama i ekstremno niskim temperaturama.

  Na području Općine Kupres, dana 04. veljače 2012. godine, proglašeno je stanje prirodne nepogode prouzrokovane obilnim snježnim padalinama i ekstremno niskim temperaturama. Također, aktiviran je rad Općinskog stožera civilne zaštite i u cilju deblokade 35 naseljenih mjesta koliko ih ima na području općine Kupres. Angažirana je i sva raspoloživa mehanizacija te ljudstvo na saniranju nastalog stanja.

  Trenutno je na terenu angažirano jedanaest strojeva na raščišćavanju snijega u svim pravcima i jedno specijalno vozilo (Ratrak) za hitnu dostavu i eventualni prijevoz u hitnim slučajevima  i možemo reći da je deblokirano područje užeg grada.

  Probleme u čišćenju snijega i snježnih nanosa, koji mjestimično dosežu visinu preko četiri metra, ovih dana zadaje i jak vjetar koji neprestano puše i stvara nove nanose.

  U Općini Kupres trenutno nedostaje pogonsko dizel gorivo za radne strojeve, kao i lož ulje za zagrijavanje bolnice, osnovne i srednje škole, te gorivo za potrebe građanstva.

  Strojevi rade i na deblokadi prometnih pravaca (M-16) Kupres – Bugojno, Kupres- Šujica i (R-415) Kupres - Šipovo.

  Problemi mještana Kupresa su i u snabdijevanju vodom za piće koji su prouzrokovani dugotrajnim niskim temperaturama, čestim smrzavanjima vodovodnih instalacija, što dovodi do pucanja cijevi i nepotrebnih gubitaka vode.

  Napominjemo da je stanje na području Općine Kupres veoma ozbiljno, posebno ako se imaju u vidu najave meteorologa za nove snježne padavine i niske temperature koje se predviđaju narednih dana.

  Imajući u vidu predviđena sredstva u proračunu Općine Kupres za ove namjene, napominjemo da bez pomoći šire društvene zajednice, sami nećemo moći savladati novonastalu situaciju.

  Zapovjednik stožera Stjepan Herceg

Vrh stranice