Kupres Portal [Arhiva]

Održana javna rasprava o kupreškom Proračunu za 2012. godinu

16.01.2012 17:22, 389 pregleda

Javna rasprava o Proračunu općine Kupres za 2012. godinu okupila je dvadesetak sudionika čime je ovogodišnja javna rasprava postala najposjećenija otkad se iste održavaju na ovu temu.  

Spomenimo kako su sudionici rasprave prestavljali proračunske korisnike, ali i građanski sektor koji je također prepoznao svoje prilike da se neki od planiranih projekata uvrsti u općinski Proračun za ovu godinu.

  Načelnik Stjepan Herceg pozdravnim riječima otvorio je raspravu te predstavio neke od amandmana na Proračun koji su unaprijed dostavljeni, a potom riječ prepustio gostima, sudionicima rasprave.

   

Prvi se za raspravu javio Marijan Boro Rebrina, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata HVO-a, podružnica Kupres, koji je u svojem amandmanu zatražio planiranje proračunskih sredstava za uvođenje jednokratne novčane pomoći obitelji svakog novorođenog djeteta i to u iznosu od 1.000 konvertibilnih maraka. Također, zatražio jepro planiranje sredstava za pomoć obiteljima preminulih branitelja u tekućoj godini kojima bi se pomoglo prilikom plaćanja troškova pogreba.  

Kao drugi predlagač, svoj amandman je predstavio Jozo Ivić, voditelj kupreškog ureda Turističke zajednice HBŽ koji je od općine zatražio financijsku pomoć za nastavak normalnog funkcioniranja lokalnog ureda TZ, ali i dosljdenije provođenje Master plana razvoja turizma na području općine Kupres koji do sada nije bio provođen na zadovoljavajući način.  

Javnu raspravu o Proračunu ispratila su i dvojica vjećnika u OV Kupres (Safet Pilić i Stipo Rade Ćurković) koji su zatražili realniju i objektivniju metodologiju kreiranja Proračuna kako se ne bi moglo dogoditi da neke stavke koje su planirane, ne mogu biti izmirene. Također, Safet Pilić je predložio i amandman na Proračun u ime bošnjačke kulturne zajednice "Preporod" u kojemu je tražio planiranje sredstava za financiranje rada ove građanske udruge.  

 

Svoja promišljanja o proračunu predstavila je i Bisera Lozančić, predstavnica sindikada uposlenika općinskih organa vlasti u općini Kupres zatraživši odgovore na pitanja sanacije duga Općine prema zaposlenicima, a slično je zatražio i Zdravko Mioč, ravnatelj Centra za socijalni rad kojemu je obećano žurno iznalaženje načina za deblokadu rada ove ustanove.  

Pored njih, za financijsku pomoć u realizaciji projekata obratili su se Ivica Lozančić, predsjednik "KUM-a", te Zvonimir Baković, u ime kupreškog off road kluba "Kupres Extreme".  

Svoje amandmane predstavili su Snježana Ravančić, ravnateljica dječjeg vrtića "Pahuljica", Marko Tovilo, ravnatelj OŠ fra Miroslava Džaje, te Mijo Vila ispred Udruge poljoprivrednih proizvođača.  

 

Pored amandmana, istaknuto je i nekoliko prijedloga kojima bi se olakšao općinski Proračun, ali i rad određenih građanskih udruga. U ime Udruge poljoprivrednih proizvođača, Ruždija Ramčić predložio je metodu efikasnijeg davanja poticaja poljoprivrednim proizvođačima kroz besplatnog davanja na korištenje zemaljskih dobara, ali i predstavio inicijativu prema kojoj bi građanske organizacije trebale preuzeti odgovornost organiziranja određenih manifestacija kroz koje bi trebale uspješno priskrbiti sredstva i na taj način olakšati izvršenje Proračuna.  

Načelnik je obećao pozorno razmatranje svih amandmana i produžio rok za podnošenje novih do 26. siječnja 2012. godine. Nakon isteka roka, svi amandmani će biti razmotreni, te u skladu s mogućnostima, usvojeni ili odbijeni.  

Detalje o veličini Proračuna i proračunskim stavkama ćemo znati tek kad se usvoji finalni prijedlog Proračuna za 2012. godinu.  

Prihodovne stavke Nacrta proračuna za 2012. godinu možete pogledati u PDF dokumentu kojega možete preuzeti klikom OVDJE!  

Vrh stranice