Kupres Portal [Arhiva]

Foto: Otvorena staza do Kraljice

10.11.2011 11:01, 289 pregleda

Premda je ova vijest stara gotovo dvadesetak dana, nažalost, prošla je nezapaženo u kupreškoj javnosti. Stoga smo se odlučili, premda sa zakašnjenjem, prenijeti i na našem portalu njen sadržaj koji je vrijedan spomena i svake hvale.  

--  

Stoljećima je rasla i bila nam tako blizu, a tako daleko. O njoj smo prvi tekst napisali ne tako davno, kroz par fotografija pokušali dočarati stoljeća koja nose njeni korijeni. Naravno, radi se o Kraljici kupreških šuma, o najvećem stablu koje smo pronašli na području kojim gospodari Šumarija Kupres.  

 

Kao ljudi od struke koji vole posao koji rade i za koji su se obrazovali odmah smo odlučili da Kraljicu učinimo dostupnu svima koji je žele vidjeti, koji žele svojom nogom doći u zagrljaj njene krošnje, ljudima koji imaju barem malo poštovanja prema prirodnim ljepotama i čudima koja se nalaze u prirodi. Prirodno je bilo da i mi postupimo prirodno i da osiguramo i drugima da sigurno dođu, vide i da se dive Kraljici kupreških šuma.  

 

Zemljane radove na izgradnji pristupne staze do Kraljice (s magistralne ceste Bugojno - Kupres) odrađeni su tijekom rujna mjeseca. Postavljana su i dva veća panoa jedan u neposrednoj blizini Kraljice, a drugi na ulazu staze koja vodi prema Kraljici (na proširenju uz magistralnu cestu Bugojno – Kupres). Na panoima su navedeni taksacijski elementi koji Kraljicu čine Kraljicom kupreških šuma i koji će, sigurno, izazvati znatiželju kod onih koji se zaustave na proširenju.  

Da bi zadovoljili svoju znatiželju morat će prošetati tristotinjak metara uređenom stazom u jednom smjeru. Nadamo se da će pri ruci imati i fotoaparat i slikati se s Kraljicom za uspomenu. Slikati, snimiti, diviti se čudu prirode prema kojem se ne treba ništa drugo nego li ponašati prirodno.  

 

Želja nam je da što veći broj djece iz osnovne škole organizirano odvedemo i s njima prošetamo do Kraljice i da u nekom od tih mališana probudimo želju da jednog dana nastavi s onim što mi sada radimo - da bude «dobar šumar». I dok čekamo da se netko od njih odluči za «šumara», danas smo u znak zahvalnosti za četrdeset godina neprekidnog rada u Šumariji Kupres i trajnog pečata koji je iza sebe ostavio u šumarstvu, prije odlaska u zasluženu mirovinu, zamolili našeg kolegu Nikolu Vila da svečano presječe vrpcu kojom je i službeno otvorena staza koja vodi do Kraljice kupreških šuma za posjetitelje.  

 

Pred nama su novi poslovi i zadaće, nove ideje, novi izazovi i opasnosti s kojima se svakodnevno susrećemo i mi idemo dalje sa mišlju koju smo čuli od starijih kolega: »U prirodi nisi nikada sam». Nadamo se da će iza posjetitelja Kraljici ostati samo tragovi njihovih stopala na stazi.   Marko Mršo / hbsume.ba

Vrh stranice