Kupres Portal [Arhiva]

Sedamnaest godina slobode

03.11.2011 21:25, 218 pregleda

Sedamnaest godina je prošlo, a sjećanje na slavne dane iz studenog 1994. godine ne blijedi. Naime, danas je naš mali gradić proslavio sedamnaest godina slobode. Sloboda je to koja je krvavo plaćena. Plaćena životima Kuprešaka, ali i svih onih koji našu malu, ali ponosnu visoravan nose u srcu.  

 

Današnja svečana proslava sedamnaeste godišnjice oslobođenja Kupreške visoravni započela je u 10:30 sati svečanim pobjedničkim mimohodom branitelja ulicama našeg grada. Da bi današnji mimohod bio još svečaniji pobrinuo se i Prvi orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svojim izvedbama domoljubnih pjesama.  

 

Po završetku mimohoda, povorka koju je činilo više od tisuću ljudi uputila se u kuprešku župnu crkvu svete Obitelji gdje je župnik domaćin don Marko Tomić, služio Svetu Misu zadušnicu za sve poginule branitelje stradale na Kupreškoj visoravni, a nakon Svete Mise pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju svijeća na spomen obilježjima stradanja Hrvata u Domovinskom, ali u Drugom svjetskom ratu.  

 

Osim što je proslavljena sedamnaesta godišnjica oslobađanja, proslavljena je i peta godišnjica osnivanja Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Hrvatske Republike Herceg Bosne i to svečanom akademijom u prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Kupresu. Na svečanoj su se akademiji, između ostalih, obratili općinski načelnik Stjepan Herceg, potom domaćin – predsjednik Udruge Zdenko Jurić, predsjednik Udruge Specijalne policije Republike Hrvatske Josip Klemm, ministar obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne Vlado Šoljić, ali i brojni drugi ugledni gosti koji su uveličali ovu veliku proslavu.  

 

Po završetku akademije, proslava je nastavljena tradicionalnim braniteljskim druženjem na platou ispred Hrvatskog doma u Kupresu gdje se okupilo više od tisuću Kuprešaka, ali i drugih gostiju iz brojnih gradova Herceg Bosne. Spomenut ću samo ekipe iz Tomislavgrada, Livna, Gruda, Posušja, Rame, Širokog Brijega, Mostara, koji, osim što su se prisjetili svojih palih suboraca u akciji „Cincar“, došli su podijeliti radost slobode s nama Kuprešacima.  

 

Njima, ali i svim drugima koji su sudjelovali u vojno redarstvenoj akciji „Cincar“ u kojoj je oslobođena Kupreška visoravan, dugujemo iskreno i od srca riječi hvale.  

 

Podsjetimo, vojno redarstvena akcija „Cincar“ započela je 01. studenog 1994. godine te je u njoj oslobođeno gotovo 400 četvornih kilometara do tada okupiranog prostora i s njom su ostvareni preduvjeti za akciju „Oluja“. Upravo u „Oluji“ je sljedećeg ljeta oslobođen najveći dio okupiranog teritorija Republike Hrvatske te napravljen ključni preokret koji je doveo do završetka Domovinskog rata.  

 

Jedina činjenica koja je tijekom današnje proslave donekle ogorčila Kuprešake i njihove goste je ta da se danas u Kupresu nije pojavila niti jedna ekipa dviju državnih televizija koje svojom uređivačkom politikom nastavljaju ignorirati sve važne događaje Hrvata u Bosni i Hercegovini. Njima za inat, informacije o današnjem slavlju obišle su cijeli svijet zahvaljujući programima Kupreškog i tomislavgradskog radija koji su izravno prenosili sve ili veći dio događanja iz Kupresa.  

Cijelu fotogaleriju možete pogledati klikom OVDJE!  

Vrh stranice