Kupres Portal [Arhiva]

Legenda Stipe Božić o Kupresu i skijalištu

29.11.2008 16:54, 247 pregleda

Veliko zadovoljstvo bilo nam je sresti starog prijatelja Kupresa i gotovo kuprešaka, putopisca svjetskog glasa i alpinista, Stipu Božića. U razgovoru za Kupreški radio Stipe nam je kazao kako nije mogao uopće zamisliti da ne dođe na otvaranje skijališta na Stožeru jer Stožer za njega puno znači. Tako je Stipe ispričao kako su on i njegovi prijatelji iz skijaškog kluba „Split“ još prije 30 godina otkrili i zavoljeli ovu planinu na Kupresu.

Sjetio se kako su postavljali prve ski liftove na motorni pogon dužine svega 100 metara. U to vrijeme bio je problem dovesti struju a dovodili su je iz Begova Sela. Tada su varili i prve konstrukcije za ozbiljniji lift dok im netko nije ukrao jedan važan dio. Brojni kuprešaci su još tada učili skijati sa splićanima i danas 30 godina poslije postigli su dobre rezultate. Stožer je bio za Stipu Božića mjesto gdje je obavljao svoje fizičke pripreme za osvajanja najvećih vrhova svijeta.

Sam je kazao kako je bezbroj puta istrčao od Begova Sela do vrha Vrana na Stožeru. Sretan je kaže zbog ovog što na Stožeru vidi danas, jer je to mjesto za skijaše prava poslastica. Dio staze je prilično strm a to pravi

Vrh stranice