Kupres Portal [Arhiva]

Općina Kupres uspješno primjenila OSCE-ovu komponentu "Mediji i komunikacije"

13.07.2011 20:33, 221 pregleda

U sklopu provedbe OSCE-ove inicijative "Lokalno je primarno" i provođenja radne komponente "Mediji i komunikacija", jučer i danas u sarajevskom hotelu "Sarajevo" održan je radni sastanak i svečanost dodjele certifikata za devet općina koje su uspješno završile primjenu komponente "Mediji i komunikacija". Među tih devet općina našla se i općina Kupres koja je ovu komponentu uspješno završila zahvaljujući donošenju i primjeni Strategije o komuniciranju s građanima i javnostima usvojene u prosincu prošle godine.  

Prvi dan druženja bio je rezerviran za radni sastanak na kojem su se okupili predstavnici iz 27 općina koje su usvojile ili su pred usvajanjem spomenute komponente, a, osim djelatnika općinskih administracija, sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih medija te organizacija civilnog društva. Cilj ovog sastanka je bio razmjena iskustava, dobrih praksi ocjenjivanja implementacije dijelova komponente "Mediji i komunikacija" čiji je proces usvajanja do sada uspješno završen u devet općina.   

Osim razmjene međusobnih iskustava i ostvarivanja novih suradnji, sudionici ovog radnog sastanaka imali su priliku diskutirati o svakom pojedinom dijelu komponente "Mediji i komunikacija", raspravljati o inovativnim metodama koje su primjenili u svojim općinama pri unaprjeđivanju komunikacije s medijima i građanima, razmijeniti iskustva o suradnji građana i lokalnih medija te dogovoriti strategiju i planove o provedbi ove komponente nakon odlaska OSCE-a iz Bosne i Hercegovine.  

 

Drugi dan druženja bio je posvećen dodjeli certifikata za devet općina iz Bosne i Hercegovine koje su, u suradnji s OSCE-om, uspješno primjenile komponentu "Mediji i komunikacija". Predstavnici iz svih devet općina su, prilikom dodjele certifikata, održali i malu prezentaciju svojih iskustava u primjeni ove komponente što je predstavnicima općina koje tek čeka ovaj korak, bilo od izuzetne koristi. Osim općine Kupres koju je predstavljao Općinski načelnik Stjepan Herceg, certifikate su primili predstavnici općina Široki Brijeg, Jajce, Petrovo, Šamac, Mrkonjić Grad, Višegrad, Gacko i Vlasenica, a certifikate je podijelio Richard Williams, direktor OSCE-ovog odjela za ljudsku dimenziju koji se, u prigodnom govoru, zahvalio svim općinama na kvalitetnoj suradnji i poželio uspješan nastavak iste.  

 

Osim općine Kupres, certifikate i zahvalnice za suradnju primili su Kupreški radio te Kupreška udruga mladih koja je svoj certifikat zaslužila kao izravan plod uspješne primjene općinske Strategije o komuniciranju s građanima i javnostima. U ime Kupreškog radija certifikat je primio ravnatelj Stipe Galić, a u ime "KUM"-a glasnogovornik Udruge .  

Ovo OSCE-ovo priznanje našoj općini, radiju i nevladinim udrugama pozitivan je znak napretka u demokratskom razvoju društva i svakako bi trebalo poslužiti kao dodatno ohrabrenje našim sugrađanima u izgradnji međusobnog povjerenja između lokalnih vlasti, medija, međunarodnih organizacija i samih građana.  

Vrh stranice