Kupres Portal [Arhiva]

Devetnaesta godišnjica stradanja, boli i patnje

10.04.2011 17:17, 246 pregleda

Današnji dan urezan je u srca svih Hrvata – bolnom neprijateljskom oštricom i s naših srca nikad neće nestati...  

Na današnji dan prije devetnaest godina, kupreško – hrvatsko nacionalno biće ranjeno je na najokrutniji mogući način. Lokalni Četnici potpomognuti neprijateljskom JNA zauvijek su promijenili povijest i srećom, samo privremeno, protjerali Hrvate s njihovih stoljetnih ognjišta.  

Premda danas, devetnaest godina nakon svega, prošlo puno vremena. Ipak, možemo reći kako su rane još svježe i njihova bol peći će nas još desetljećima. Previše je obitelji zavijeno u crno, previše je djece ostalo bez roditelja...  

U spomen na sve njih, današnji će dan ostati u vječnom sjećanju svima nama koji smo ostali tu, da na ovozemaljskom životu svjedočimo istini kako se ovakve strahote više nikad ne bi ponovile.  

 

Obilježavanje devetnaeste obljetnice pada Kupresa počelo je još prije koji dan velikom akcijom čišćenja grada, a nastavljeno je akcijom darivanja krvi te sinoćnjim paljenjem svijeća duž gradskih ulica. Danas pak, na samu godišnjicu, sve je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na stratištu žrtava iz II. sv. rata Ogledala, a potom je nastavljeno svetom misom zadušnicom u kupreškoj župnoj crkvi svete Obitelji.  

 

Sveto misno slavlje predvodio je nekadašnji kupreški župni kapelan, a danas vojni kapelan u Livnu – don Marcel Babić. Danas prepuna kupreška bazilika pokazala je koliko je vjera pomogla Kuprešacima   u povratku svojim porušenim domovima i normalnim životima, a zahvalnost Bogu prikazana je i kroz zajedničko opijelo svim hrvatskim žrtvama na Kupresu.    

Po završetku svete mise, brojna visoka izaslanstva predvođena domaćinom, kupreškim načelnikom Stjepanom Hercegom, poklonila su se žrtvama II. sv. rata ispred kupreške župne crkve, a kasnije i pred spomen obilježjima na Suhom i Kupreškom polju.  

Svršetak službenog dijela programa obilježavanja započeo je u 14 sati predstavljanjem knjige admirala Hrvatske vojske Davora Domazeta – Loše: „Hrvatski Domovinski rat – 1991.-1995. – Strateški pregled“, u kojem je admiral Domazet na sebi svojstven način predstavio stratešku analizu Domovinskog rata i briljantnu pobjedu Hrvatske vojske, ne samo nad srpskim agresorom nego i obavještajnom imperijalističkom pozadinom.    

Premda danas, devetnaest godina kasnije, 10. travanj u nama budi osjećaj beskonačne tuge, ipak moramo zahvaliti Bogu što nas nakon svega učinio jačima i podario nam povratak u naše domove. Žrtvu svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje naše slobode nikad nećemo zaboraviti te će stoga 10. travanj ostati zapamćen, ne samo po tuzi, nego i po ponosu... Ponosu što smo Hrvati i što smo slobodni svoji na svome.   Fotogaleriju možete pogledati klikom OVDJE!  

Vrh stranice