Kupres Portal [Arhiva]

17. sjednica Općinskog vijeća: Safet Pilić optužio Načelnika za genocid

31.03.2011 08:34, 257 pregleda

Jučerašnja sedamnaesta sjednica Općinskog vijeća općine Kupres, umjesto da je donijela konkretnu i kvalitetnu raspravu o donošenju proračuna naše općine za 2011. godinu, iznjedrila je prvorazredni politički skandal. Naime, Safet Pilić, vijećnik Stranke za BiH ispred bošnjačkog naroda, za vrijeme svojeg obraćanja u raspravi o proračunu, izravno je optužio Načelnika Stjepana Hercega za sudioništvo u srebreničkom genocidu, a Predsjednika Općinskog vijeća Lazu Vavana je uvrijedio nazvavši ga „vojvodom“.

 

 

Općina Kupres od jučer ima proračun… Kratak je rezime jučerašnje sedamnaeste sjednice Općinskog vijeća općine Kupres gdje je napokon donesena Odluka o izvršenju Proračuna općine Kupres za ovu godinu. Prema njoj, proračun naše općine iznosi nešto preko 3,7 milijuna konvertibilnih maraka i za više od 60% je veći u odnosu na prošlogodišnji. Međutim, raspravu o proračunu, ali i cijelu jučerašnju sjednicu okaljao je istup vijećnika Safeta Pilića, člana Stranke za BiH i predstavnika bošnjačkog naroda koji je u svojem obraćanju o proračunu optužio kupreškog Općinskog načelnika Stjepana Hercega za sudioništvo u genocidu u Srebrenici.

 

Govoreći o sredstvima iz tekuće pričuve, Pilić se osvrnuo na to kako općina Kupres još uvijek nije „izvršila svoje obaveze prema Srebrenici“ riječima:  „U Srebrenici je izvršen genocid, načelniče Stjepane Herceg! Vi ni dan danas niste izmirili obaveze prema Srebrenici. Znači, vi ste suučesnik… Suučesnik genocida! …ja vam to otvoreno kažem.“.

  >>>>POSLUŠAJTE ZVUČNI ZAPIS<<<<    Na ove opaske reagirao je Predsjednik Općinskog vijeća Lazo Vavan zatraživši ispriku Safeta Pilića zbog vrijeđanja načelnika, na što je Pilić odgovorio: „Vojvodo, pusti me dok ja pričam.“

 

Međutim, opravdano najburnija reakcija bila je reakcija Marija Bagarića, vijećnika HDZ-a Bosne i Hercegovine koji je zatražio da se Safeta Pilića odstrani sa sjednice Vijeća i da ga se sankcionira najoštrijom mogućom kaznom predviđenom Poslovnikom o radu Vijeća.

 

Tako je sedamnaesta sjednica Općinskog vijeća donijela prvorazrednu političku sramotu kojom je Safet Pilić okaljao dostojanstvo, ne samo Općinskog načelnika i Predsjednika Vijeća, nego i svih žrtava srebreničkog genocida, zloupotrijebivši njihovu žrtvu i stradanje radi vlastitih dnevnopolitičkih interesa. 

 

Iz općinskog poglavarstva dobili smo informaciju kako će protiv vijećnika Safeta Pilića biti poduzeta uobičajena procedura, a pošto ovo nije bio jedini neprimjeren istup, svi audio zapisi sjednica Općinskog vijeća bit će objedinjeni i poslani na uvid Etičkom povjerenstvu koje će odlučiti o eventualnim sankcijama. Također, Općinski načelnik Stjepan Herceg je potvrdio kako postoji mogućnost podizanja osobne tužbe protiv Safeta Pilića.

 

 

U nastavku sedamnaeste sjednice, s devet glasova ZA, tri PROTIV, i četiri SUZDRŽANA, usvojen je Prijedlog Proračuna za 2011. godinu. Također, razmotrena su brojna izvješća među kojima je i ono o radu građevnisko-komunalne inspekcije te ono o provođenju odluke o pašarenju na području općine Kupres.

 

/ FOTO: Arhiva

Vrh stranice