Kupres Portal [Arhiva]

Početak izrade LEAP-a u Općini Kupres

03.03.2011 10:07, 236 pregleda

Općina Kupres je na inicijativu i financiranje MDG-F programa očuvanja okoliša i klimatske promjene dobila podršku za izradu „Lokalnog ekološkog akcijskog plana“ (LEAP), te je u procesu provođenja neophodnih aktivnosti na izradi istog.  

U okviru devetomjesečnog procesa izrade LEAP-a, MDG-F program očuvanja okoliša i klimatske promjene je Općini osigurao i neophodnu pomoć, te angažirala konzultantsku tvrtku Enova, da asistira Općini u aktivnostima koje je neophodno provesti povodom izrade LEAP-a.

Nakon održanog inicijalnog sastanka povodom izrade LEAP-a održan je 09. 02. 2011. godine u Općini Kupres, a na kojem je održana prezentacija o procesu i tijeku aktivnosti povodom izrade LEAP-a, te dogovoren način suradnje s angažiranim predstavnicima Općine povodom Projekta, konzultanti Enova d.o.o. Sarajevo održali su u petak 25.02. 2011. godine obuku za izradu Lokalnog ekološkog akcijskog plana u svrhu zaštite životne sredine/okoliša za općinu Kupres.  

Obuka se održala u prostoru Općine Kupres, u kojoj su sudjelovali pored konzultanata, općinski načelnik Stjepan Herceg, koordinator i članovi radnog tima za izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana.  

Tom prilikom su upoznati koordinator i članovi radnog tima o pojedinostima projekta izrade dokumenta. Sudionici obuke vrlo su zadovoljni načinom prezentacije od strane konzultanata Enova-e d.o.o iz Sarajeva, i dogovorili su aktivnosti koje se trebaju napraviti u narednom periodu.  

Obuka je jedna od niza aktivnosti koja se provodi u skladu s Planom aktivnosti izrade LEAP-a, a koje će Općina realizirati uz osiguranu podršku konzultantskog tima iz Enova-e tokom svih devet mjeseci koliko traje izrada ovog dokumenta.  

LEAP će definirati trenutno stanje okoliša u Općini Kupres, viziju razvoja zaštite životne sredine i prioritetne projekte koje će Općina provoditi u idućih pet godina.  

Program Očuvanje okoliša i klimatske promjene je trogodišnji program, koji zajednički provodi pet UN agencija: UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO, u partnerstvu s Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, općinama, te organizacijama civilnog društva. Program se financira sredstvima španjolskog Fonda za dostizanje milenijskih razvojnih ciljeva (MDG-F).  

Općina Kupres

Vrh stranice