Kupres Portal [Arhiva]

Održano predavanje o disleksiji, disgrafiji i diskalkuliji

09.02.2011 13:38, 200 pregleda

U sklopu zajedničkog projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Hercegbosanske županije i međunarodne fondacije "World hope", danas je u prostorijama kupreške osnove škole održano predavanje nastavnicima i učiteljima ove obrazovne ustanove o prepoznavanju i radu s djecom s poremećajima disleksije, disgrafije i diskalkulije.

 

Predavanje je vodila Marijana Perković, profesorica logopedije iz Livna koja je u svojem jednosatnom izlaganju istaknula probleme s kojima se susreću djeca s poremećajima disleksije, disgrafije i diskalkulije, ali i neke od načina kako pomoći toj djeci da se na što bolji način prilagode svakodnevnom radu u nastavi.

 

Inače, ovi poremećaji su jako česta pojava među djecom u osnovnoškolskim prirastima zbog čega su pristupi u rješavanju ovih problema itekako bitni. Premda ovi poremećaji itekako mogu otežati sudjelovanje djece u nastavi, zanimljivo je kako oni zapravo ne utječu uvelike na opću inteligenciju djeteta. Drugim riječima, svaki od ovih poremećaja posebno se manifestira kod svakog djeteta zbog čega je jako otežano njihovo otkrivanje.

 

 

 

Dosadašnja iskustva logopoeda i psihologa govore kako mnogi roditelji s nepovjerenjem gledaju na nastojanja stručnjaka u odagnjavanju problema koji uzrokuju ovi poremećaji. Također, istaknuta je i važnost kvalitetnog sudjelovanja učitelja i nastavnika u programu rada s ovakvom djecom te i to da su djeca s ovim poremećajima zapravo normalna djeca koja na nešto drugačiji način interpretiraju događaje u svijetu oko sebe. 

 

U sklopu ovog programa najavljeno je i novo predavanje, ovoga puta prilagođeno za učitelje čiji učenici pohađaju niže razrede osnovne škole, u kojemu bi se oni trebali podrobnije informirati i educirati o tehnikama prepoznavanja i rada s djecom s ovim poremećajima.

 

Vrh stranice