Kupres Portal [Arhiva]

Prehlade pokosile Kupres

16.01.2009 14:27, 158 pregleda

Dok u županijskoj bolnici u Livnu bilježe rekorde u potrošnji gipsa na saniranje lomova građana, u Kupresu je totalno drugačija slika. Naime, većina građana Kupresa ovih dana boluje od gripe i drugih prehlada pa je u ljekarnama nastala prava pomama za lijekovima protiv prehlade.

Baš danas, kada sam i sam bio primoran pokošen prehladom, posjetiti neku od ljekarni u potrazi za nekakvim lijekom, doznao sam da je nastala prava pomama za lijekovima protiv prehlade. Tako je ovih dana primjetna veća gužva u obje kupreške ljekarne, a najviše su traženi lijekovi u obliku šumećih tableta i obogaćeni C vitaminom.

Osim velikih gužvi u ljekarnama, u većini kupreških trgovina povećana je prodaja čaja, a limun se također prodaje bolje nego inače. Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, ovo je upravo najpogodnije doba za razvoj gripe i drugih oblika prehlade kada su temperature dovoljno visoke da virusi, bakterije i drugi uzročnici bolesti mogu slobodno kolati okolišem, bez "straha" da će ih nešto zaustaviti. Tako je upravo ovo doba godine i razdoblje kada se bilježi najveći broj oboljelih od ovakvih bolesti.

Svima koji su još zdravi i koji su se sačuvali od ovakvih bolesti savjetujemo puno čaja i vitamina C, a onima koji su ipak klonuli ovim oboljenjima savjetujemo da miruju do daljnjega te da se pridržavaju terapije koje im je propisao liječnik.

Vrh stranice