Kupres Portal [Arhiva]

Ekološki zločin na Čardačici

19.01.2011 20:54, 227 pregleda

Taman kad smo pomislili kako su Kuprešaci svjesni svojeg ekološkog blaga - djevičanski netaknute prirode, prizor kojeg su zatekli djelatnici kupreške Šumarije prilikom svoje redovne ophodnje prije koji dan, potpuno nas razuvjerava. Naime, na vrhu Čardačice, nepoznati počinitelj (ili više njih) napravio je pravi ekološki zločin posjekavši stotinjak stabala smrče, bora i bukve koji su se zatekli tamo. Sudeći prema stanju ostataka posječenih stabala, pretpostavlja se da se ovaj nemili događaj dogodio u vremenu uoči Božića.

 

 

Više od same činjenice da su stabla posječena govori i to da sva posječena stabla nisu odnešena s mjesta zločina nego još uvijek stoje tamo, vjerno pokazujući koliko je ovo zlodjelo nad prirodom ustvari veliko.

 

 

Ni sami ne vjerujući onome što vide, djelatnici naše Šumarije zamolili su nas da objavimo ove potresne fotografije kako se slične stvari u budućnosti ne bi ponavljale. Istina, sličnih događaja bilo je i ranije, ali bi počinitelji uvijek sa sobom odnijeli posječena stabla. Ovoga puta to nisu učinili što nas, pak, navodi na pomisao kako su stabla žrtvovana iz čiste obijesti, a ne iz ljudske potrebe za drvnom sirovinom.

 

 

Prije samo desetak godina učenici kupreških škola pošumljavali su upravo spomenutu lokaciju. Tada nitko nije niti razmišljao kako će sav trud upropastiti nepromišljen čin grupe ili pojedinaca koji su u samo sat vremena uspjeli uništiti ono što je priroda odgajala i čuvala jedno čitavo desetljeće. 

 

 

Ukoliko imate bilo kakva saznanja o ovome zločinu nad prirodom, molimo Vas da o tome obavijestite djelatnike kupreške Šumarije ili policiju na broj telefona 122. 

 

Neka se ovakve stvari više ne ponove!

 

Vrh stranice