Kupres Portal [Arhiva]

Oktanski spektakl na Kupreškom polju

03.01.2011 13:01, 532 pregleda

Jučer smo bili svjedoci velikog oktanskog spektakla. Naime, na lokalitetu Redžine rupe na Kupreškom polju, održano je natjecanje u Off Road reliju na kojemu je sudjelovalo četrdesetak natjecatelja iz cijele Bosne i Hercegovine. Vozila su se dva mjerena kruga, a natjecatelje je dočekala izvrsno pripremljena staza.

 

Bogat cjelodnevni program započeo je već u devet sati kad je četrdesetak zaljubljenika u ovaj ekstremni motosport prodefiliralo u svojim posebno pripremljenim limenim ljubimcima pozdravivši pritom mnoštvo okupljenih Kuprešaka, a službeni dio natjecanja počeo je sat vremena kasnije, vožnjom prvih mjerenih krugova. Među četrdesetak automobila našlo se pravih trkaćih primjeraka sa snagom od preko 300 konja, dok je među njima najslabiji bio prerađeni "Fićo", podignut na šasiju od Suzuki Samuraja s motorom snage svega 45 konja.

 

 

Pred oko šest stotina okupljenih gledatelja, u prvom krugu najbrže izmjereno vrijeme imao je domaći dečko, Matko Ćurković koji je u svojem Jeep Cherokeeju stazu prešao za točno četiri minute. Drugi je bio također Kuprešak, Slavko Vila u Opel Montereyu  svega osam sekundi zaostatka.

 

 

Drugu rundu mjerenih krugova opet je otvorio jedan od domaćina, Zvone Baković s buggyjem, koji je među svim automobilima, plijenio možda i najviše pozornosti zbog činjenice da je to zapravo ručni rad njegova vozača. U drugoj rundi opet su najbolja vremena imali domaći vozači, međutim, ovoga puta nisu uspjeli svladati sve prepreke koje su im se našle na putu zbog čega su dobili kaznene sekunde što se odrazilo na njihov konačni rezultat.

 

 

Premda je natjecanje bilo revijalnog karaktera, valja spomenuti da je nakon svih zbrojenih i oduzetih bodova, najbolji rezultat imao Milenko Pena iz AMK "Pliva 4x4" iz Šipova čije je ukupno vrijeme bilo točno osam minuta. Drugi je bio Tomislav Bakula iz Off Road kluba "Grand Hercegovina" s ukupnim vremenom od osam minuta i 55 sekundi, a treći Adel Softić iz AMK "Turbe" s vremenom od devet minuta i pedeset sekundi. Od domaćih natjecatelja najbolji su bili već spomenuti Matko Ćurković i Slavko Vila na četvrtom i petom mjestu.

 

Nakon svega valja pohvaliti organizatore koji su nam priuštili ovakav spektakl. Od sudionika utrke mogli smo čuti samo riječi hvale, a poseban naglasak stavljen je na izvrsno pripremljenu stazu koja je istaknuta kao jedna od najboljih staza u Bosni i Hercegovini. Ovakve pozitivne kritike neka im posluže kao podstrek da nam i u budućnosti organiziraju još ovako uzbudljivih i kvalitetnih događaja.

 

 

Vrh stranice