Kupres Portal [Arhiva]

Osniva se krovno kupreško sportsko društvo

13.12.2010 18:50, 253 pregleda

Danas je u gradskoj vijećnici održan drugi, ovoga puta i prošireni, sastanak inicijativnog odbora za osnivanje zajedničkog sportskog društva čiji je cilj okupljanje i reorganizacija svih sportskih klubova koji djeluju na području kupreške općine.

Inicijativa koja je danas predstavljena predstavnicima kupreških sportskih klubova, plod je rada i zalaganja nekolicine kupreških sportaša i entuzijasta koji su svoj život posvetili upravo ovoj plemenitoj aktivnosti, a njihovi dosadašnji rezultati jamče i uspješan rad buduće organizacije o čijem se osnivanju danas raspravljalo.

Ekstremni sportovi, poput paraglajdinga, ovom inicijativom dobit će na značaju...

Sastanak na koji su pozvani svi sportski klubovi iz Kupresa, otvoren je točno u četrnaest sati obraćanjem Borislava Zrne, inače predsjednika SKI kluba "Stožer", koji je ukratko pojasnio razloge današnjeg okupljanja i temeljne ciljeve budućeg zajedničkog sportskog društva.

Poseban naglasak stavljen je na razvoj sportova koji do sada nisu bili dovoljno razvijeni, poput plivanja, atletike, gimnastike, biciklizma itd., ali i na bolju integraciju mladih ljudi u sportske aktivnosti na našoj visoravni.

Između ostalog, spomenuti su brojni nedostaci u postojećoj sportskoj infrastrukturi koji bi se mogli ispraviti uz minimalna ulaganja, ali i naglašene smjernice kojima bi se trebalo voditi buduće sportsko društvo o čijem se osnivanju danas raspravljalo.

Atletika će se razvijati kroz ulaganje u sve atletske discipline: Trčanje, skok u dalj, bacanje kugle...

Cilj osnivača je da ovo sportsko društvo postane krovna sportska organizacija zadužena za skrb o sportskim i financijskim potrebama kupreških sportskih klubova. "Zajedno smo jači!", ideja je koju je predstavio Ante Vrgoč, jedan od članova inicijativnog odbora, predstavljajući prijedlog budućeg statuta te plana i programa rada novog društva.

Kao jedan od strateških ciljeva novog društva istaknuto je i angažiranje profesionalnih kineziologa u kreiranju sadržaja i programa koje bi društvo provodilo, da smo korak bliže tom cilju svjedoči i činjenica da je u rad inicijativnog odbora već sada uključeno troje diplomiranih kineziologa.

Ni skijanje neće biti zaboravljeno: SKI klub "Stožer", unatoč malim sredstvima, ima vrhunske rezultate

Među dvadesetak sudionika ovog sastanka našao se i Načelnik općine Kupres Stjepan Herceg koji je pozdravio inicijativu i obećao pravnu i stručnu pomoć Općine pri organizaciji osnivanja ovog društva.

Među tri točke o kojima se raspravljalo, najviše pozornosti privukla je ona o financijskom aspektu rada društva. Naime, ideja inicijativnog odbora je da ovo društvo, kao krovna općinska sportska organizacija, preuzme brigu o financiranju svih sportskih klubova i događaja na Kupreškoj visoravni s ciljem povećavanja transparentnosti i efikasnosti rada klubova.

Zbog sve većeg broja neplivača, plivanje će biti jedna od primarnih sportskih disciplina

Kao negativan primjer naveden je kupreški nogometni klub koji je do sada "gutao" 90% ukupnih općinskih sredstava namijenjenih razvoju sporta. Preuzimanjem odgovornosti na sebe, društvo bi omogućilo transparentniji i efikasniji rad ostalih sportskih klubova te onemogućilo opadanje interesa za ostale sportove.

Među svim pozvanim sportskim klubovima, jedino HNK "Kupres" nije pokazao interes za ovakvim načinom okupljanja što je zabrinjavajuća činjenica budući da građani imaju najviše pritužbi na transparentnost rada upravo ovog kluba.

Brojne planinske staze idealne su za razvoj brdskog biciklizma

Sljedeći sastanak svih sportskih klubova u svrhu udruživanja u zajedničko sportsko društvo zakazan je već za mjesec dana do kada bi se upravna tijela kupreških sportskih klubova trebala izjasniti o pridruživanju ovom društvu nakon čega bi trebao biti zakazan i datum održavanja osnivačke skupštine.

U svakom slučaju, valja istaknuti da je ova inicijativa itekako hvale vrijedna i izraziti nadu da će uroditi plodom.

Vrh stranice