Kupres Portal [Arhiva]

Stipe Pilić pobjednik 14. božićnog šahovskog turnira

11.12.2010 23:52, 407 pregleda

Sinoć je odigravanjem posljednja četiri kola završeno tradicionalno četrnaesto izdanje božićnog šahovskog turnira kojeg organizira HŠK "Kupres". Turnir je protekao u fer i korektnoj atmosferi, primjerenoj najradosnijem kršćanskom blagdanu, a najboljim se šahistom ovoga puta pokazao Stipe Pilić, gost iz uskopaljskog šahovskog kluba s osam i pol osvojenih bodova.

Naime, četrnaesto izdanje ovog tradicionalnog turnira započeto je još u petak, 10. prosinca u prostorijama restorana "Kupres". Na turniru su sudjelovala dvadeset dvojica natjecatelja, a posebno vrijedi istaknuti da je među njima bilo čak osam juniora. Turnir se igrao po švicarskom sustavu u devet kola.

Šahisti u akciji: Jozo Sičaja (bijeli) i Zvonko Sučić (crni)

Po prvi puta nakon mnogo godina, broj juniorskih natjecatelja dozvoljavao je da se za njih organizira posebno natjecanje odvojeno od seniorske konkurencije, a njih osmorica natjecala su se po sustavu svatko sa svakim. Među osmoricom juniora najboljim se pokazao najmlađi, Bruno Kuna koji je u sedam kola upisao svih sedam pobjeda i više nego zasluženo osvojio titulu najboljeg juniora. Slijedili su ga Ivan Sučić s pet bodova te Filip Galić s četiri osvojena boda.

Najbolji junior (Bruno Kuna) u društvu oca i predsjednika kluba

U seniorskoj konkurenciji igralo se po švicarskom sustavu u devet kola, a nastupilo je četrnaest natjecatelja. Po prvi puta na božićnom šahovskom turniru sudjelovali su gostujući šahisti. Ovoga puta su to bili članovi uskopaljskog šahovskog kluba Stipe Pilić i Jozo Sičaja koji su odmah nakon prvog kola istaknuli svoje kandidature za najbolje plasmane.

Valja dobro promisliti prije svakog poteza

Stipe Pilić, kasniji pobjednik, prvog se dana odmah sastao s najboljim domaćim šahistima te ubilježio pet pobjeda. Najtješnja partija bila je ona s Mladenom Čolićem u kojoj je Pilić nakon lavovske četrdeset minutne borbe taktički nadvisio Čolića te zasluženo slavio. Drugi gost iz Uskoplja, Jozo Sičaja, svoj gotovo idealan rezultat pokvario je tek remijem sa Zvonkom Sučićem koji ga je dobrano namučio u posljednjim minutama meča.

Na njih ćemo se oslanjati u budućnosti: Junori HŠK "Kupres"

Drugi dan nije donio pretjerana uzbuđenja, a meč od kojeg je se najviše očekivalo, onaj između uskopljaka Joze Sičaje i Stipe Pilića donio je tek mlaki remi izboren nakon svega petnaestak minuta igre. U donjem domu ljestvice najveći napredak je zabilježio Josip Zrno osvojivši dva i pol boda za, na kraju solidno, jedanaesto mjesto.

Zasluženo najbolji: Stipe Pilić na proglašenju pobjednika

Na kraju pobjednika nije bilo teško proglasiti. Bio je to Stipe Pilić koji je u devet kola izgubio samo pola boda (i to od kolege iz Uskoplja), dok je drugo mjesto osvojio drugi Uskopljak, Jozo Sičaja s osam osvojenih bodova. Treći je bio kuprešak Drago Čičak ispred četvrtog Mladena Čolića i petog Andrije Ivkovića.

Po završetku turnira najuspješnijim natjecateljima uručeni su prigodni pehari, a u prigodnom završnom govoru predsjenik kluba, Ivo Lozančić Džim, zahvalio se sponzorima turnira te obitelji Čolić bez čije požrtvovnosti ovaj turnir ne bi mogao biti organiziran. Nakon svečanog dijela uslijedilo je prigodno druženje uz izvrsno pripremljenu hranu i piće.

Vrh stranice