Kupres Portal [Arhiva]

Konferencija o obrazovanju djece s posebnim potrebama

30.11.2010 12:22, 186 pregleda

U organizaciji misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini te u suradnji s Ministarstvom znanosti, prosvjete, kulture i sporta i Ministarstvom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, danas je u konferencijskoj dvorani hotela "Kupres" u Kupresu održana velika konferencija o obrazovanju djece s posebnim potrebama u Hercegbosanskoj županiji.

Prema riječima Radmile Borozan, službenice za odnose s javnošću pri uredu misije OSCE-a u Mostaru, cilj ove konferencije je pomaganje ministarstvima u kreiranju strategije i akcijskih planova za obrazovanje djece s posebnim potrebama kako bi se osigurala bolja kvaliteta života i obrazovanje djece s posebnim potrebama podjednako u svim općinama Hercegbosanske županije. Također, konferencija će otvoriti i brojna druga pitanja poput primjene Pravilnika o obrazovanju djece s posebnim potrebama, uspostava mobilnih timova za rad s djecom, kao i pitanje zapošljavanja nakon završenog obrazovanja.

Na konferenciji je sudjelovalo sedamdesetak sudionika iz redova spomenutih županijskih ministarstava, općinskih tijela svih općina u Hercegbosanskoj županiji, nevladinih organizacija, škola, drugih odgojnih ustanova, roditelja, ali i stručnjaka iz područja psihologije, sociologije, pedagogije, logopedije i defektologije. Njihov zajednički stav je da u ovom trenutku u našem društvu postoji čitav niz prepreka ka uspješnom rješavanju ovog društvenog problema, a kao samo neki od njih istaknuti su nedostatak kvalitetne stručne pomoći, nedostatak kadrova, nepostojanje stalnog programa edukacije nastavnika koji rade s djecom s posebnim potrebama itd.

Osim članova regionalnih organizacija koji se bave ovom problematikom, na konferenciji su gostovali i gosti iz Republike Hrvatske, točnije iz Centra za odgoj i obrazovanje "Goljak" iz Zagreba koji su podijelili svoja vrijedna iskustva sa sudionicima ove konferencije.

Između ostalog, na konferenciji je poseban naglasak stavljen na rješavanje organizacijskih problema u obrazovanju djece s posebnim potrebama, njihovo uključivanje u obrazovni sustav kao i preispitivanje uloge i odgovornosti nas kao članova društvene zajednice u koju želimo integrirati osobe s posebnim potrebama. Također, vođena je zanimljiva rasprava o kategorizaciji i upisu djece s posebnim potrebama u škole kao i njihovo zapošljavanje nakon završenog obrazovanja.

Trenutno na području Hercegbosanske županije djeluje pet osnovnih i tri srednje škole koje u svojim programima nude i obrazovanje djece s posebnim potrebama, a osim njih postoji i devet specijaliziranih nevladinih organizacija čije je djelovanje usmjereno upravo na rješavanje ovog društvenog problema. Među ustanovama i nevladinim organizacijama, osam ih djeluje u Livnu, pet u Tomislavgradu, četiri u Kupresu i Drvaru te po jedna u Bosanskom Grahovu i Glamoču. Ustanove koje u svoje programe uključuju rad s djecom s posebnim potrebama na području kupreške općine su Centar za socijalni rad općine Kupres, Osnovna škola fra Miroslava Džaje, Srednja škola "Kupres" te udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Krijesnica".

Premda samo jedna ovakva konferencija neće donijeti puno pomaka u rješavanju ovog problema, valja izraziti nadu da će upoznavanje roditelja ovakve djece s predstavnicima struke i razmjena njihovih iskustava, donijeti bolju i efikasniju suradnju u budućnosti kao i skoro rješavanje problema roditelja i djece s posebnim potrebama. Ovakva djeca jesu i moraju biti ravnopravni članovi našeg društva, a na svima nama je da im osiguramo što bržu i lakšu prilagodbu.

Kao korak u pravom smjeru valja naglasiti da je upravo u studenom ove godine napokon osnovan županijski mobilni tim čiji će zadatak upravo biti provedba zaključaka donesenih na današnjoj konferenciji.

Vrh stranice