Kupres Portal [Arhiva]

Mjesečina nad Kupresom

10.01.2009 16:55, 221 pregleda

Večeras će Kuprešaci imati priliku vidjeti jednu jako zanimljivu astronomski pojavu. Naime, pošto Mjesec oko Zemlje kruži u eliptičnoj putanji, te nam je zbog toga nakad bliži, a nekad dalji, ove večeri će biti najbliži našem planetu te će zbog toga biti gotovo 30% veći nego inače.

Inače, večeras se očekuje da će Zemljin satelit biti u perigeju, kako se stručno naziva pojava kada je Mjesec najbliži Zemlji, a njegova udaljenost od Zemlje će biti gotovo 50.000 km kraća nego inače. Prema tvrdnjama pojedinih znanstvenika ako večeras nađete izvan grada, na mjestu bez javne rasvjete, moći ćete bez problema čitati novine! Ako ste u mogućnosti i pokušate napraviti fotografiju okoliša sa stativa i duljom ekspozicijom (recimo 30-ak sekundi) – iznenadit će vas slika na kojoj se detalji pejzaža vide jasno gotovo kao po danu! Mjesečeva svjetlost takvim fotografijama daje posebnu čar.

Mjesec je zimi obično visoko na nebu pa, iako nam je bliži, ta razlika neće biti toliko izražena da biste mogli realno vidjeti razliku između ovog punog Mjeseca i nekog drugog. No, interesantna je jedna druga pojava, optička varka, zbog koje nam Mjesec u blizini horizonta izgleda puno veći nego kada se nalazi visoko na nebu.

U svakom slučaju, ukoliko posjedujete fotoaparat ne bi bilo zgorega da ovu večer posvetite fotografiranju ove fascinantne prirodne pojave, a ako nam pošaljete neku od svojih fotografija mi ćemo je rado objaviti. Vaše fotografije možete slati na našu e-mail adresu: info@kupres-portal.com

Vrh stranice