Kupres Portal [Arhiva]

Šesnaest godina slobode

03.11.2010 18:24, 208 pregleda

Šesnaest godina je prošlo, a sjećanje na slavne dane iz studenog 1994. godine ne blijedi. Naime, danas je naš mali gradić proslavio šesnaest godina slobode. Sloboda je to koja je krvavo plaćena. Plaćena životima Kuprešaka, ali i svih onih koji našu malu, ali ponosnu visoravan nose u srcu.

Upravo njima u spomen, program obilježavanja šesnaeste godišnjice oslobođenja Kupresa počeo je svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi novoosnovane župe Kupres te nastavljen svečanim mimohodom gradskim ulicama i tradicionalnim druženjem branitelja na platou ispred Hrvatskog doma.

Osim što je Kupres vjekovima označavao važnu stratešku točku, Kupres u srcima Hrvata označava i mjesto stradanja, mjesto boli, ali mjesto i ponosa. Upravo je ponos i domoljublje bilo glavni pokretač Hrvatskog vijeća obrane koji je u briljantnoj akciji "Cincar" započetoj 01. studenog 1994. godine oslobodio gotovo 400 četvornih kilometara do tada okupiranog teritorija te napokon povezao Tomislavgrad, Livno i Bugojno.

U spomen na sve one koji su sudjelovali u ovoj oslobodilačkoj akciji, u ime svih Hrvata Kuprešaka i onih kojima je Kupres i naša visoravan u srcu, dužni smo reći jedno veliko HVALA.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati klikom OVDJE!

Vrh stranice