Kupres Portal [Arhiva]

Dan sjećanja na Domovinu i kraljicu Katarinu

25.10.2010 12:49, 450 pregleda

Privrženost bosanskohercegovačkih Hrvata kraljici Katarini poznata je već dugi niz godina, a da će se tako i nastaviti potvrdio je i današnji dan, dan kada je u brojnim župama Vrhbosanske nadbiskupije obilježeno sjećanje na smrt ove velike bosanske kraljice.

Ovaj se dan posebno obilježava na Kupresu, u župi Otinovci-Kupres gdje je ova velika kraljica ostavila dubok trag. Naime, kraljica Katarina se 1463. godine, za vrijeme turske okupacije Bosne, sklonila u Kupresu i među tadašnjim Kuprešacima našla prijatelje koji su joj ponudili topao i siguran dom. Kao zahvalui zavjet, kraljica je u Otinovcima dala sagraditi prelijepu crkvu posvećenu Presvetom Trojstvu.

U spomen na ovu dičnu kraljicu danas je služeno sveto misno slavlje koje je predvodio don Bože Plazibat, župnik župe Srca Isusova u Splitu uz koncelebraciju domaćeg župnika don Marka Tomića. U prigodnoj upućenoj riječi okupljenim vjernicima don Bože je istaknuo da od Kraljice katarine možemo učiti ustrajnost u vjeri, sigurnost u nesigurnosti, izdržljivost u neizvjesnosti, predanost u trpljenju.

Životna nada u Katarini bila je neslomljiva, životna vjera nepokolebljiva. Znala je da gubi, da joj se otima ono najvrjednije, ubija ono najsvetije. znala je, ali nije dopustila sebi da umre. Naprotiv, čeznula je za otetim i tragala za izgubljenim. Nadala se "u nadi protiv svake nade". Znala je da je vjera najjača snaga protiv nevjere. Izgubila je sve što je mogla izgubiti: dom, obitelj, supruga, djecu. Preostali su joj vjera, nada i čvrsto uporište u Bogu. Tako je živjela i svojim životom pružala primjer drugima, uz njih bila i s njima dijelila ono što je imala i znala. U Katarini se ogledaju sve naše divne supruge i majke, plemenite i velike žene: one koje bdiju nad našim danima, strepe nad našim koracima, čeznu za našom srećom; one koje okupljaju i opraštaju, bodre i potiču. U Katarini se ogledaju velike žene, duše svake obitelji, vezovi koji povezuju, sigurne luke u kojima se sve smiruje.

Kraljica Katarina personificira i svaku tragediju Bosne koja se vuče kroz vjekove do danas. Turska okupacija usadila je na ovaj prostor stranu i nepoznatu vjeru i kulturu koja prirodno ne spada u europski prostor i uzrokovala je brojne i višestoljetne migracije stanovništva koje su i danas uzroci brojnih političkih problema. Kraljica Katarina iskusila je progonstvo, samoću, osamljenost i neizmjernu bol. Primjerom svoga života i danas skuplja rasute vrednote žene i majke na jedno mjesto, osvježava zaboravljeno i potiče na neprolazno. Njezinim zagovorom i zagovorom naše Nebeske Majke molimo da današnje majke očuvaju vjeru, nadu i ljubav. Neka budu i ostanu trajni svjedoci u svojim obiteljima, u našem društvu i cijelom svijetu. - Istakao je don Bože.

Inače, posljednjih se godina svake prve subote uoči spomendana na smrt kraljice Katarine na Bobovcu okupljaju brojni vjernici Vrhbosanske nadbiskupije kao i mnoštvo policijskih i vojnih dužnosnika koji su ovim okupljanjem izrazili zahvalnost Svemogućem Bogu na Domovini i povijesnim ličnostima poput kraljice Katarine. Tako se i ove godine okupilo mnoštvo Hrvata katolika iz cijele Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali na svetom misnom slavlju koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

/ don Dragan Jurić

Vrh stranice